Куди донатити кошти на ЗСУ: перелік фондів

Публікуємо перелік найвідоміших благодійних фондів України
Головне
Куди донатити кошти на ЗСУ: перелік фондів
Монети для допомоги ЗСУ (Фото: Вечірній Київ)
8 Грудня 2022, 14:14
читать на русском

Для захисту українців потрібно більше зброї, бронежилети, спеціальна техніка, якої немає в будь-якому магазині. Часто ці питання вирішують волонтери, також допомагають державні фонди та міжнародні донори. Найбільше донатять на допомогу ЗСУ українці та українські компанії.

Список фондів для допомоги ЗСУ

В ДІЯ чи на сайті Повернись живим (savelife.in.ua/donate);

Фонд Повернись живим діє з 2014 року, й зібрав понад 3 мільярди гривень. Ключова мета організації — зробити Збройні сили ефективнішими, зберегти життя військових та системно протистояти ворогові. Фонд закуповує обладнання, яке допомагає рятувати життя військових, зокрема тепловізійну оптику, квадрокоптери, автомобілі, засоби захисту, зв’язку та розвідки. Інструктори "Повернись живим" займаються підготовкою саперів, операторів БПЛА, артилеристів і снайперів, а ще навчають домедичній допомозі.

В monobank (інші платежі → благодійність) або ПриватБанк (головна сторінка → добро).

В додатку можна самостійно обрати, куди задонатити: армія, гуманітарна допомога, червоний хрест тощо. Працівники додали туди тільки перевірені фонди, тому помилитися не вийде.

В додатках можна задонатити у фонди або НБУ ― усі організації перевірені та працюють на ЗСУ. Система в додатку monobank та ПриватБанк трохи відрізняється, але загалом дає однакову можливість надіслати допомогу.

Купити військові облігації в ДІЯ

Військові облігації ― інвестування в ЗСУ, коли держава бере зобов’язання перед покупцем за цінні папери. Кошти із військових облігацій йдуть на допомогу ЗСУ та відбудову і відновлення країни. Купуючи облігацію, ви перераховуєте гроші до бюджету, допомагаєте забезпечити стабільність економіки та наближаєте нас до перемоги. Купити їх можна просто в ДІЯ ― зручний інтерфейс дозволяє побачити пропозицію відразу після входу. Також їх можна купити через банки, наприклад, ПриватБанк та monobank, Ощадбанк, на сайті НБУ, тощо.

Донатити у United24

Це глобальна ініціатива з підтримки України, запущена 5 травня 2022 року українською владою під час російсько-української війни; фандрайзингова платформа. Кошти надходять до трьох міністерств оборони, здоров’я та інфраструктури. Щоденно можна переглядати звіти по діяльності та донатам на United24.

Переказати напряму в Нацбанк на офіційному сайті НБУ

В держбюджет також можна напряму перевести гроші в додатках деяких українських банків. Щоденно НБУ надає звіти по коштах зі спецрахунків для допомоги ЗСУ. Крім того, НБУ вже проводив збір "Монета для ЗСУ", де люди донатили, а в подарунок можна було виграти монету зі срібла.

Армія SOS — збирають гроші на військове обладнання (armysos.com.ua)

Організація Армія SOS працює із десятками компаній ― в Україні та за кордоном, і отримує допомогу від них. Займається покупкою необхідного для ЗСУ. Зараз це безпілотники та програмне забезпечення для деяких установок. Вони також дають регулярні звіти про свою діяльність.

Фонд Сергія Притули;

Мабуть, найвідоміший серед звичайних українців волонтерський фонд. Очільник допомагав ЗСУ до 2022 року, тепер же Сергій Притула став відомий тим, що купив для України супутник з грошей, якими скинулися українці за кілька днів. Тоді, для покупки Байрактарів треба було 500 млн грн, проте зібрали близько 600 млн грн. Фонд Притули допомагає військовим підрозділам за зверненнями командирів дотримуючись черги і обробки заявок. Військовим купують спорядження, засоби зв’язку, авто, усе необхідне за зверненням.

KOLO — допомагають армії з амуніцією (koloua.com)

Активісти KOLO ― працівники ІТ, які допомагають отримати високотехнологічне обладнання ЗСУ. Основні три напрямки ― повітря, оптика та зв’язок. Організація робить регулярні звіти про діяльність та співпрацює з багатьма партнерами щодо грошового забезпечення та покупки необхідних товарів.

Госпітальєри

Це добровольча організація парамедиків. Була заснована Яною Зінкевич на початку бойових дій в Україні у 2014 році. Тоді Росія анексувала Крим і розпочала бойові дії на сході країни. Медики з медбатальону Госпітальєри регулярно їздять на фронт рятувати життя військових та цивільних українців, проводять навчання та приймають до свої лав бажаючих. Вони не отримують допомогу від держави, існують за донати від українців та міжнародної спільноти. Рахунки та як їм допомогти є на сайті організації.

Українська волонтерська служба;

Організація допомагає військовим та постраждалим від війни цивільним. Можна задонатити на їх сайті, а також вступити до лав або знайти необхідних волонтерів. Вони надають звіти про діяльність та відкриту інформацію для ЗМІ.

Інформаційна армія

Якщо з якоїсь причини ви не на фронті, можна допомоги в інформаційній війні. Можна долучитися до лав Інформаційної армії або задонатити для допомоги у боротьбі із російськими фейками, хакерами та пропагандою. Інструкції про допомогу або як залучитися можна знайти на сайті чи в Telegram-каналі.

Збори для ЗСУ на сайті Help Volunteer

Це платформа, покликана об'єднати волонтеів з людьми, які потребують їх допомоги. На сайті можна знайти збори на ЗСУ, перевірені на достовірність фахівцями, щоб задонатити, або подати заявку в установленій формі, щоб отримати допомогу підрозділу.

Мир і Ко ― зробити внесок можна на сайті фонду або з картки

Організація функціонує з 2014 року, має відомі компанії в партнерах. Фонд Мир і Ко доставляє в зону АТО продукти, амуніцію, одяг та взуття, необхідне обладнання, прилади для військових підрозділів та батальйонів. Також забезпечує медикаментами поранених військових у шпиталях, допомагає вихованцям дитячих будинків-інтернатів та вимушеним переселенцям. Тому, сфера їх допомоги ― військові, допомога ВПО та постраждалим від війни.

Ukrainian Art Found — Б.О. Б.Ф. Український Мистецький Фонд, який збирає на допомогу українським військовим

Благодійний фонд створено після початку повномасштабного вторгнення РФ, до його активістів входять культурні діячі України. Вони проводять регулярні збори для українських військових, в тому числі на автомобілі. В соцмережах розміщують регулярні звіти про діяльність, задонатити можна за посиланням.

Національна програма реабілітації #ВрятуйКінцівку

Міжнародний благодійний фонд Здоров’я українського народу за підтримки Інституту травматології та ортопедії НАМН України, Української асоціації ортопедів-травматологів та Кафедри ортопедії та травматології НУОЗ України ім. П.Л. Шупика ініціювали програму допомоги. Нова програма передбачає проведення 15 000 операцій на травмованих кінцівках військових та постраждалих від війни. Ціллю програми є забезпечення українських лікарень всім необхідним завдяки фандрейзинговій кампанії по збору Першого медичного мільярда. Підтримати програму можна за посиланням.

Читайте також