Кулеба розповів, чому Україна не отримала залишки COVID-вакцини від інших держав

Україна досі чекає на вакцину за механізмом COVAX
Кулеба розповів, чому Україна не отримала залишки COVID-вакцини від інших держав
Вакцинація в Україні COVID-препаратом CoviShield, коронавірус (фото: УНІАН)
24 Березня 2021, 15:06
читать на русском

В Європейському Союзі процес вакцинації пригальмувався, тому інші країни поки не можуть поділитися COVID-препаратами. Також Україна чекає на вакцину проти коронавірусу за механізмом COVAX.

Про це в інтерв'ю словацькому виданню "Tyžden" сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (досьє Дмитра Кулеби), текст якого наводить пресслужба МЗС.

За його словами, згідно з регуляціями ЄС, сам Європейський Союз не постачає вакцин проти коронавірусу, але дозволяє державам-членам ділитися ними. Тому деякі держави-члени запевнили Україну, що вони зможуть поділитися вакцинами. Втім, Україні вакцин поки не отримала.

Але, як ми бачимо, процес вакцинації в самому ЄС пригальмовує, тому і терміни, у які ці країни можуть поділитися вакцинами дещо зсуваються. Ми досі чекаємо на отримання вакцини за механізмом COVAX, - зазначив Кулеба.

Читайте також

Міністр наголосив, що Україні вдалося придбати вакцини AstraZeneca. Але висловив сподівання, що подальша співпраця з ЄС щодо вакцин буде активніша.


Контекст. Програма COVAX - це механізм Всесвітньої організації охорони здоров’я, що має на меті забезпечити цього року достатню кількість вакцин проти коронавірусу для найбільш вразливих 20% людей у кожній країні.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що з постачанням вакцин проти коронавірусу є труднощі, і вони є не лише в Україні.

Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Україна підписала попередні угоди щодо постачання вакцин проти коронавірусу з шістьма світовими виробниками.