Купання на Водохреще: кому можна та як правильно пірнати у крижану воду

Одноразове купання у крижаній воді не може загартувати й зміцнити організм
Купання на Водохреще: кому можна та як правильно пірнати у крижану воду
Купання на Водохреще (фото: УНІАН)
6 Січня 2024, 06:32
читать на русском

Глава МОЗ України Віктор Ляшко розповів про правила, яких потрібно дотримуватися під час купання в ополонці, щоб не нашкодити організму.

Про це він написав у Facebook.

За словами Ляшка, більшість людей очікують, що купання у крижаній воді на Водохреще зробить їх здоровішими. Лікар радить робити це лише повністю здоровим людям. Оскільки існують хвороби, при яких купатись в крижаній воді категорично заборонено.

Також Ляшко (досьє Віктора Ляшка) зазначив, що одноразове купання у крижаній воді не може загартувати й зміцнити організм.

Холодна вода може бути корисною лише, якщо загартовуватися систематично, щоденно контактуючи з холодною водою, - написав він.

Читайте також

Лікар закликав не забувати про фізичну дистанцію та уникати скупчення людей біля ополонок, оскільки "вихідних" у коронавірусу немає навіть на свята. Також потрібно пам'ятати:

  1. Купайтеся лише в спеціально обладнаних місцях із перевіреним дном.
  2. Енергійна розминка — обов’язкова умова перед зануренням у воду.
  3. Занурюйтесь у воду поступово. Якщо ви одразу пірнете з головою — це може призвести до різкого охолодження організму!
  4. Залишайтеся у воді не довше 3–5 секунд. Людям, які практикують загартування водою роками, не варто перебувати в ополонці довше 1,5–2 хвилин.
  5. Куріння та алкоголь не зігрівають. Вживання алкоголю створює ілюзію тепла і водночас призводить до величезної його втрати.

Ляшко наголосив, що організм потрібно загартовувати щодня, а не лише раз на рік.

Нагадаємо, що у Православній церкві України заявили, що купання у крижаній воді не"змиває" усі гріхи. Також закликали не вважати цю дію церковною, пов'язаною зі святкуванням Хрещення Господнього.

1