Квашена капуста на зиму: прості рецепти

Капусту квасять у діжках, відрах і навіть простих скляних банках
Квашена капуста на зиму: прості рецепти
Квашена капуста
14 Жовтня 2022, 21:40
читать на русском

Квашена капуста смакує й окремо, і як один з інгредієнтів до пиріжків, пирогів, вареників, супів, других страв тощо.

Квашена капуста на зиму в банці

Інгредієнти:​​

  • Капуста білокачанна – 2,5 кг
  • Морква – 1 шт (150 г)
  • Лавровий лист – 2 шт
  • Перець запашний горошком – 5-6 шт
  • Для розсолу:
  • Сіль – 1,5 ст. л.
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • Вода – 1 л

Шаткуємо капусту. Натираємо на великій тертці моркву та додаємо до капусти. Розламуємо на шматочки лавровий лист, додаємо запашний перець горошком і все перемішуємо. Щільно укладаємо капусту в 3-х літрову банку.

Готуємо розсіл: воду з сіллю і цукром доводимо до кипіння і залишаємо остигати. Заливаємо капусту остиглим розсолом і залишаємо в теплому місці.

В процесі бродіння капусту потрібно проколювати виделкою для виходу вуглекислого газу. Рекомендую банку ставити в широку місткість, тому що розсіл з банки може витікати.

На третій день квашена капуста готова, закриваємо банку кришкою і відправляємо зберігатися в холодильник. Смачного!

Капуста квашена швидкого приготування

Інгредієнти:​​

  • Капуста білокачанна – 1 кг
  • Морква – 1-3 шт
  • Часник (за бажанням) – 3-4 зубчики
  • Для заливки:
  • Цукор-пісок – 0,5 склянки
  • Сіль грубого помелу – 1 ст. л.
  • Вода – 500 мл
  • Перець чорний – 4-5 шт
  • Перець запашний – 3-4 шт
  • Олія – ​​0,5 склянки
  • Оцет столовий 9% – 10 ст. л.

Капусту нарізаємо тонкою, довгою соломкою. Моркву чистимо, миємо, тремо на великій тертці. Часник чистимо, пропускаємо через прес. Змішуємо в мисці всі овочі.

У каструлю наливаємо воду, кип'ятимо. Всипаємо цукровий пісок, сіль, спеції, наливаємо масло та оцет. Перемішуємо. Кип'ятимо 1 хвилину.

Гарячу заливку виливаємо в капусту. Зверху капусту накриваємо перевернутою тарілкою великого діаметра, на яку ставимо вантаж. Залишаємо настоюватися при кімнатній температурі.

Через 4-5 годин швидка квашена капуста буде готова. Готову квашену капусту швидкого приготування перекладаємо в банки, накриваємо капроновими кришками й зберігаємо в холодильнику.

Квашена капуста за добу

Інгредієнти:​​

  • Капуста білокачанна – 2-3 кг
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Цукор або мед – 1 ст.л.
  • Кип'ячена вода

Капусту шаткуємо.  Моркву натираємо на великій тертці або нарізаємо соломкою.  У мисці змішуємо капусту і моркву, але не перетираємо до виділення соку.

Капусту викладаємо в трилітрову банку, а зверху заливаємо охолодженою кип'яченою водою. Коли води достатньо і вона перестане опускатися, зверху насипаємо сіль (беремо ложку з гіркою), додаємо цукор або мед.

Ставимо банку в глибоку миску або тарілку, тому що капуста виділяє сік, який буде виливатися з банки.

Через добу капуста готова і її можна їсти.

Читайте також