Лазебна розповіла про перспективи запровадження обов'язкової накопичувальної пенсії

Накопичувальна система запрацює аж з 2024 року
Лазебна розповіла про перспективи запровадження обов'язкової накопичувальної пенсії
Гроші, пенсія, заощадження (Фото: pexels)
1 Листопада 2021, 13:58
читать на русском

З огляду на демографічну ситуацію в Україні та стан ринку праці наявна солідарна пенсійна система не може існувати без додаткового фінансування Пенсійного фонду з держбюджету.

Про це повідомляє міністр соціальної політики Марина Лазебна в інтерв'ю виданню The Page.

Ми бачимо, що пенсії в Україні є порівняно невеликими. Виправити ситуацію може лише доповнення солідарної пенсійної системи другим рівнем – накопичувальними пенсіями. Тоді люди отримуватимуть дві пенсії: із солідарної системи та накопичену. Але держава має створити умови, щоб люди повірили в накопичувальну систему, запропонувати їм стимули та елементи захисту, - сказала вона.

За її словами, народні депутати до кінця цього року ухвалять законопроєкт про накопичувальну пенсійну систему в першому читанні. А загалом система може запрацювати з 2023 року. Або 2024-го — це також прийнятний варіант.

Ми, у Мінсоцполітики, зараз пропонуємо, щоб роботодавець на старті обов'язково відраховував до накопичувальної системи 1% завдяки зменшенню ЄСВ. За бажанням працівник може відраховувати ще 1% своєї зарплати. Якщо він це зробить, то держава додасть таку саму суму від себе. На нашу думку, така схема дасть змогу людям звикнути до нової системи. Вона не примушує їх, а стимулює добровільно відраховувати кошти на майбутню пенсію, - додала Лазебна.

Нагадаємо, що в Україні почнуть контролювати стан заборгованості із зарплат, пенсій та стипендій.

1