Лазебна розповіла, які законопроєкти ухвалять для пенсійної реформи

Вони стануть основою ефективної системи пенсійних накопичень
Ексклюзив
Лазебна розповіла, які законопроєкти ухвалять для пенсійної реформи
Пенсія фото: УНІАН
29 Вересня 2021, 15:36
читать на русском

Цієї осені народні депутати планують ухвалити в першому читанні законопроєкти про запровадження обов’язкових пенсійних накопичень.

Про це пише Парламент. UA, посилаючись на міністерку соціальної політики Марину Лазебну.

За її словами, законопроєкти можуть стати основою ефективної системи пенсійних накопичень.

В них мінімізовано ризики корупції та монополізації, а центром прийняття рішень є людина. Це проєкт 2683-3, який доопрацьований Міністерством соціальної політики та зареєстрований народними депутатами у Верховній Раді, та напрацьований на базі нього групою експертів в Офісі простих рішень та результатів проєкт 2683 "д" і відповідні податкові зміни. Останній проєкт ще не зареєстрований, але на базі нього теж можна рухатись далі, - сказала вона.

Лазебна (досьє Марини Лазебної) додала, що після консультацій зі Світовим Банком Мінсоцполітики разом з Мінфіном опрацьовують такий режим внесків, який забезпечить обов’язкові внески від роботодавців без зростання податкового навантаження та добровільні внески від людини за принципом автозапису зі стимулювальним співфінансуванням від держави.

Крім того, Мінсоцполітики разом з Мінцифрою, зі свого боку, вже розробляють Єдиний соціальний реєстр, який, в тому числі буде центром зберігання даних про пенсійні накопичення людей, незалежно від того, в якій саме установі людина накопичуватиме собі на пенсію.

Нагадаємо, що в Україні підвищення пенсій для різних категорій населення відбудеться у три етапи.

Читайте також