Лікарі у Черкасах вперше провели операцію з пересадки серця

Трансплантацію провели за кошти державного бюджету
Важливо
Лікарі у Черкасах вперше провели операцію з пересадки серця
Операція, трансплантація (Oleg Samchuk/Facebook)
2 Серпня 2021, 16:43
читать на русском

У Черкасах вперше провели трансплантацію серця.

Як повідомили у МОЗ,  операцію 29 липня провели на базі третьої Черкаської міської лікарні швидкої медичної допомоги.

Серце пересадили 59-річному пацієнту в Черкаському обласному кардіологічному центрі. Пересаджувати його черкаським хірургам допомагали колеги з Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова.

Також лікарі провели операцію з вилучення нирок та печінки від одного донора для їх подальшої трансплантації декільком пацієнтам. Дві донорські нирки були пересаджені в Черкаському обласному онкологічному диспансері. Печінку донора було перевезено до Національного інституту хірургії та трансплантології, де її отримав 58-річний чоловік, який вже декілька років знаходився в листі очікування, - зазначають у міністерстві.

За даними МОЗ, трансплантація стала можливою після згоди родичів на пожертвування органів донора. Пацієнт переніс важку черепно-мозкову травму, яка призвела до смерті головного мозку і не залишила йому жодних шансів на життя.

Зазначається також, що трансплантація виконана за кошти державного бюджету відповідно до пілотного проєкту з фінансування трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Нагадаємо, 15 червня у Львівській області лікарі зробили пересадку серця людині.

Читайте також

1