Ліки чи отрута: чи можна вживати омелу і як це зробити

Дивовижні, цілющі властивості омели білої люди помітили давно
Ліки чи отрута: чи можна вживати омелу і як це зробити
25 Січня 2023, 22:30
читать на русском

Омела – є нічим іншим, як паразитом. Її насіння переносять птахи. Потрапляючи на кору дерев, вони проростають і з часом перетворюються в округлий кущ, котрий живиться і живе за рахунок свого господаря. З усіх видів омели найбільшого поширення набула омела біла.

Як правило, вона зростає на листяних деревах, її часто можна побачити на липі, дуб, берези, глоду, акації, тополі та верби, з фруктових дерев вона найчастіше вражає сливи, груші і яблуні. А ось на хвої омела вкорінюється дуже рідко, якщо це відбувається, то зазвичай на ялиці або сосни. Особливо добре помітно ця рослина взимку, коли з дерев повністю опадає листя. Омела досить поширена, її можна зустріти в більшій частині Росії і практично у всій Європі, а в деяких регіонах навіть представляє справжнє лихо, бо швидко розмножуючись, вражає великі ділянки зелених насаджень.

В омелі міститься безліч активних речовин – тритерпенові сапоніни, алкалоїди, органічні кислоти, гістаміну, рамнетин, кварцетин, ізорамнетин, урсулінова кислота, бетулінова кислота, холін, гамма-аміномасляна кислота, вітаміни і мінерали. Поєднання деяких з перерахованих компонентів робить рослину отруйним, при надмірному споживанні коштів з нього може виникнути діарея, нудота і навіть блювота. Попри такий істотний недолік, омела біла є досить популярною рослиною в народній медицині. Така популярність обумовлена широким спектром дії, який вона чинить на організм.

Вона покращує функціонування серця, істотно знижує тиск, розширює судини. Цілюще діє омела і на нервову систему, кошти з неї знижують збудливість і тривожність, допомагають при судомних нападах, запамороченнях, головних болях, невралгії. Вона показує гарні результати в лікуванні захворювань суглобів, підшлункової і щитоподібної залози, запальних хворобах нирок і матки, невралгічних болів, запалень слизових оболонок кишківника і шлунка, нервових розладів, істерії і т. д. Крім цього омела здатна пригнічувати процеси метастазування та нейтралізувати пухлинні клітини.

Водний настій омели

Водний настій омели білої покращує роботу кишківника, збільшує вироблення молока у годуючих, позбавляє від епілептичних припадків, усуває головні болі, зупиняє кровотечі різного походження, допомагає в лікуванні нервових захворювань і хвороб серця, пухлин, туберкульозу легень, проносів і т. д.

Холодний спосіб приготування настою омели – засіб, приготоване таким чином, рекомендують приймати найчастіше, особливо воно ефективно при гіпертонії. Закип’ятіть склянку води, коли рідина охолоне, додайте до неї чайну ложку омели. Залиште суміш на вісім годин, після чого процідіть. Дуже зручно готувати такий настій з вечора. Таким чином до ранку у вас буде свіжий засіб. Його потрібно буде випити за весь день в три прийоми. Лікування омелою білою приготовленої таким способом, рекомендується проводити курсами – три тижні приймання, потім два тижні перерви, потім знову три тижні приймання і т. д. Вживати настій рекомендується до настання явного поліпшення стану.

Настій омели. Півтори ложки омели запарте склянкою окропу, через годину процідіть. Приймайте тричі на день за чверть години до їди по пару ложок. Цей засіб застосовується при всіх перерахованих вище захворюваннях.

Настоянка омели білої

Цей засіб підходить і для зовнішнього застосування і для прийому всередину. З його допомогою можна лікувати практично всі вищеперелічені захворювання. Для приготування настою одну частину висушеної трави з’єднайте з п’ятьма частинами спирту. Надішліть засіб в затінене місце на півтора тижня, протягом цього часу періодично струшуйте. Вже готову настоянку процідити, а потім застосовуйте по сорок крапель тричі на день. Робити це краще хвилин за двадцять до їжі. Курс лікування настоянкою не повинен перевищувати 21 день, потім зробіть перерву на пару тижнів.

Омела для зовнішнього застосування

Для зовнішнього застосування як правило використовується відвар омели. Їм просочують марлю і прикладають до уражених ділянок шкіри або накладають на хворі місця при ревматизмі та артриті, для зниження болю, також його рекомендується додавати в сидячі ванни, які роблять при геморої. Для приготування відвару доведіть до кипіння літр води, додайте до неї шістдесят грамів омели і проваріть суміш п’ять хвилин. Після цього зніміть її з вогню, залиште на двадцять хвилин, потім процідіть.

Засіб з омелою для жіночого здоров’я

В однакових пропорціях змішайте трави пастуша сумка, омелу білу і горець пташиний. Столову ложку трав помістіть з склянку окропу, проварити близько трьох хвилин, остудіть, а потім процідіть. Отриманий засіб пийте за тридцять хвилин до споживання їжі двічі на день по половині склянки. Таке лікування омелою слід проводити три тижні, потім потрібно обов’язково зробити перерву на пів місяця.

Настоянка омели і софори

Дивовижне дію на організм надає комбінація омели і софори. Настоянка приготовлена з них нейтралізує і уповільнює формування ракових клітин, очищає судини і організм в цілому, зупиняє кровотечі, налагоджує роботу серця, цілюще діє на ЦНС, зміцнює капіляри і судини. Цей засіб показує гарні результати в боротьбі з мастопатією, вузловим зобом, стенокардією, гемороєм, тромбофлебітом, гінекологічними хворобами, цукровий діабет, проблемами шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок, онкологічними захворюваннями, атеросклерозом і гіпертонією. Для його приготування:

Подрібніть 250 грамів омели, помістіть її в банку і додайте туди ж половину літра горілки. В окремій ємності такою ж кількістю горілки залийте 100 грамів софори японської. Обидва ці засоби відправте в затінене місце і залиште на місяць. Після закінчення цього часу, настої змішати і витримайте їх ще тиждень. Засіб вживайте по чайній ложці за сорок хвилин до основних прийомів їжі тричі на день. Тривалість курсу місяць, потім обов’язково потрібно перервати прийом мінімум на тиждень.

Омела біла для схуднення

Останнім часом, стала користуватися великою популярністю омела серед охочих схуднути. Судячи з відгуків, з допомогою даної рослини можна за п’ять діб позбутися чи не від п'яти кілограмів ваги. Напевно, повністю подібним твердженням вірити все ж не варто, оскільки дія омели білої на вагу науково не підтверджено. Але якщо ви не боїтеся експериментів, можете спробувати новий засіб на собі.

Для схуднення рослина омела використовується спільно з липою. У перший день свого вранці помістіть в термос липовий цвіт (жменю або чотири столові ложки), запарте його літром окропу, витримайте дві години. Отриманий напій пийте весь день. Наступного дня таким же чином приготуйте омелу, а потім випийте весь отриманий настій за день.

Третій день схуднення повинен початися з приготування напою з липи та омели. Для цього помістіть в термос по дві столові ложки кожної рослини і додайте до них вже два літри окропу. Природно, весь цей напій необхідно випити за день. На четвертий день настій готуватися також, але після настоювання в нього потрібно буде покласти пару ложок меду. У п’ятий день напій крім меду додається ще й сік, видавлений з половини лимона.

Омела біла — протипоказання

Ніколи не забувайте, що при тривалому вживанні засобів з омели, а також при зловживанні ними може статися отруєння, тому, щоб убезпечити себе від неприємних наслідків, завжди дотримуйтесь рекомендованих доз. Крім цього від застосування рослини потрібно повністю відмовитися вагітним, оскільки воно може спровокувати викидень, а також людям, що мають знижений тиск.

Читайте також