Лікує 99 хвороб: від чого помічний звіробій

Звіробій як лікарську рослину шанували ще в Давньому Римі й Давній Греції
Лікує 99 хвороб: від чого помічний звіробій
Чай зі звіробою
3 Грудня 2022, 20:32
читать на русском

Наші предки, давні слов’яни, вірили, що звіробій зцілює 99 хвороб. Народні цілителі включали рослину майже до всіх лікарських зборів як основний чи допоміжний засіб. Дослідникам відомо приблизно 360 видів цього роду, поширених у тропічному і помірному поясі обох півкуль. В Україні він зустрічається по всій території. Цю тіньолюбну рослину можна зустріти у лісах й лісосіках, на галявинах і серед чагарників.

У давнину багато народів вважали звіробій чарівним зіллям, помічним у різних ситуаціях. Наприклад, його додавали до соломи, якою набивали матраци дітям, щоб запах рослини оберігав їх від переляку. Старі ж люди вважали, що звіробій відганяє хвороби й оберігає від диких звірів, тому обов’язково брали його з собою у дорогу. А ось для домашніх тварин звіробій небезпечний. У траві звіробою виявлені сапоніни. Тому, з’ївши чимало звіробою, вівці, коні й велика рогата худоба отруюються. Помічено, що найбільше впливає він на тварин із білою шерстю. Звіробій викликає у них дерматити, сверблячку, параліч, викидні.

Для людини звіробій — лікарська рослина. Лікувальні властивості звіробою пов’язані з його особливим хімічним складом. Трава звіробою містить дубильні і смолисті речовини, флавоноїди, каротин, глюкозид, гіперін, холін, сапоніни, вітамін С. У народній медицині використовують переважно квітучі верхівки пагонів трави як в’яжучий, протизапальний і тонізуючий засіб.

Звіробій використовують і в харчовій промисловості для приготування гірких горілок і настоїв (зокрема «Звіробій» і «Бальзам»), а також вина «Вермут». Із листя і квітів рослини роблять трав’яні чаї. Звіробій використовують для виготовлення приправ до рибних і м’ясних страв.

Його квіти містять барвник гіперицин, із різними протравами вони дають жовту, зелену, червону, рожеву фарби, придатні для фарбування шерсті. В усіх частинах рослини є таніди, тому її застосовують для дублення шкур, що надає їм еластичності, щільності та приємного забарвлення. Квіти звіробою використовують для фарбування тканин у жовтий, зелений, чорний і навіть рожевий кольори, залежно від того, що ви додасте при фарбуванні. Наприклад, якщо відвар м’яти, то отримаєте оранжево-червону фарбу.

Що лікує звіробій

Звіробій активізує травлення, покращує секрецію травних соків, має жовчогінні властивості, уповільнює перистальтику кишечника, успішно бореться з глистовими інвазіями, нормалізує обмін речовин.

Відвар трави звіробою успішно застосовується при таких захворюваннях:

  • гастрит;
  • виразкові ураження гастродуоденальної області;
  • коліт;
  • діарея;
  • хвороби печінки, нирок, жовчного міхура й сечовивідних шляхів.

Звіробій активно сприяє відновленню функцій нервових волокон, заспокоює нерви, знімає напругу, надає сили. Його успішно застосовують для полегшення ПМС і при клімаксі у жінок, від неврозів, особливо складних, що супроводжуються головним болем і безсонням.

При депресії звіробій є одним з найефективніших рослинних засобів, причому сила його дії перевершує навіть дію низки відомих фармакологічних антидепресантів. При цьому звіробій не має їх побічних дій - від нього пацієнтів не хилить в сон, не виникає загальмованості і не сповільнюється реакція. Звіробій добре знижує рівень тривожності, позитивно впливає на настрій і самопочуття, додає бадьорості і ліквідує надмірну дратівливість. Антидепресивний вплив звіробою підтверджено клінічними дослідженнями. На ринку України представлені препарати із заспокійливою дією, зроблені на його основі, такі як Депривіт, Седатон та інші.

Звіробій знімає спазми судин, нормалізує роботу серця і кровообіг в цілому. Завдяки кровоспинній можливості, широко застосовується при лікуванні ран, в тому числі і після хірургічного втручання.

Рослина має унікальну властивість знімати запалення слизових оболонок, що дозволяє застосовувати його при лікуванні органів дихання й розв'язання стоматологічних проблем (фарингіт, грип, бронхіт, пневмонія, гінгівіт і ін.), а також запалень жіночої статевої сфери. Сучасні вчені довели, що застосування звіробою сприяє зміцненню імунітету.

Звіробій застосовується при лікуванні захворювань суглобів, він знімає запалення, зменшує набряки, нормалізує рух. Зовнішнє застосування дозволяє зміцнити стінки капілярів, прискорити загоєння порізів, подряпин.

Рослина використовується для лікування опіку, різних шкірних захворювань, прискорення загоєння ран, а також як універсальний засіб для будь-якого типу шкіри. Для лікування і догляду застосовують настої, відвари і масло звіробою, на основі яких можна приготувати лосьйон, маску, крем для проблемної шкіри. Відвар звіробою повертають нормальний і здоровий вигляд шкірі в боротьбі з гнійничковими захворюваннями, їх додають до ванни для полегшення симптоматики при алергії.

Зовнішнє використання звіробою рекомендується при терапії гнійних наривів, абсцесів, інфікованих ран. Він покращує процес регенерації шкіри і зменшує утворення рубців. З давніх-давен вважається, що звіробій добре допомагає при укусах комах, в тому числі й отруйних. Лікарями відзначається, що засоби на основі рослини справляються навіть з золотистим стафілококом. У дерматології звіробій відомий як засіб, що має антисеборейну дію і добре ліквідовує запалення шкіри.

Читайте також

1