Проти втоми і порушення обміну речовин: чому корисно їсти груші

Груші використовують не лише для їжі, але й у косметичних цілях
Проти втоми і порушення обміну речовин: чому корисно їсти груші
Груша (Фото: Pexels)
5 Жовтня 2022, 22:42
читать на русском

Восени, а тим більше в умовах стресу, людський організм потребує багато фруктози і глюкози, які наповнять організм енергією. Саме тут вам як ніколи згодяться груші.

Солодкі, соковиті і ніжні груші мають особливість — характерний зернистий м'якуш. Цим груша зобов’язана кам’янистим клітинам, або склереїдам, названим так за свою твердість. Склереїди підтримують і захищають м’які тканини плоду.

Стигла груша в холодильнику зберігається 3-4 дні. Якщо перетримати, то перестиглий плід змінить консистенцію і буде несмачним через оцтову і молочну кислоти, яких немає в стиглій.

Груша – це важливе джерело корисних для організму волокон і вітамінів: А, В1, В2, С і Е, фолієвої кислоти і ніацину. У м’якоті груші також міститься йод, цинк, мідь, залізо, фосфор і калій, а також є ще кальцій, сірка, магній і натрій. Якщо грушу розрізати і її м'якуш матиме коричневий відтінок – це означає, що в ній багато заліза.

Груша корисна для роботи мозку. Свіжа груша добре впливає на роботу мозку, підвищує його працездатність, тому її абсолютно можна вважати прекрасною альтернативою обідній чашці кави. Денна норма груш для жінок – 3-4 плоди.

Груша добре бореться з інфекціями. До складу груш входять вітаміни (особливо С) і ефірні олії, які допомагають боротися з грипом та кашлем, посилюючи захисні функції організму. Вони також полегшують стан, якщо людина вже застудилася. Тому обов’язково варто включити цей фрукт в свій раціон як до хвороби, так і під час неї. До речі, корисні не тільки плоди груші, але і її сік. Тому для соковитого напою можна сміливо змішати трішки сік лимона і яблука.

Клітковина, яка міститься в грушах, не лише допоможе вивести з організму шлаки і токсини, а й дуже цілюще вплине на загальну роботу всього кишківника та його мікрофлору. Щоб нормалізувати травлення, у сезон бажано щотижня з’їдати не менше 2 кг груш. У 100 г ароматних груш міститься всього 45-49 ккал.

Завдяки своїм живильним і цілющим властивостям груша ефективна і в косметології. Її легко можна використовувати як маску для обличчя – вона освіжає обличчя та прибирає запалення. Приготувати її можна за таким рецептом: 1-2 рази на тиждень робіть маску з 2 ст. ложок грушевого пюре, 1 ч. ложечки меду і щіпки кориці. В осінній сезон не забувайте і про листочки грушевого дерева – якщо їх засушити, то отримаєте прекрасний запашний чай для зимових вечорів.

Груші є чудовими природними ліками проти запаморочення, втоми і порушення обміну речовин. Тому якщо ви відчуваєте, що перевтомились – відпочивайте і їжте груші.

Пам’ятайте, що груші не придатні для заморожування. Їх можна сушити і  в’ялити.

Нагадаємо, проти сезонних застуд також ефективна калина, з якої можна приготувати смачні чаї та желе.

Читайте також

1