Лише 7% народних обранців добровільно подали декларації про доходи

Найбільше із 29 нардепів-декларантів належать до фракції "Слуга народу"
Головне
Лише 7% народних обранців добровільно подали декларації про доходи
Е-декларування (фото з вільних джерел)
16 Березня 2023, 19:33
читать на русском

Серед народних депутатів України лише 7%, або ж 29 із 415 обранців, добровільно подали декларації про доходи за 2021 рік до Національного агентства із запобігання корупції.

Про це повідомляє Рух "Чесно" із посиланням на НАЗК.

Найбільше депутатів, які задекларували власні статки у партії більшості "Слуга народу" - там таких аж 20. Водночас це лише 8% від складу всієї фракції, яка налічує 237 депутатів.

Також декларації подали троє представників депутатської групи "Довіра", та двоє із групи "За майбутнє". У фракціях "Європейської солідарності", "Батьківщини", "Голосу" та депутатів від забороненої ОПЗЖ подали лише по одній декларації. Позафракційні депутати взагалі не реєстрували доходи за 2021 рік.

Як зазначають в "Чесно", у переліку тих, хто добровільно подав свої декларації, немає керівництва Верховної Ради, лідерів парламентської більшості та голів інших фракцій та груп.

Водночас до завершення воєнного стану громадяни і медіа не зможуть ознайомитися з деклараціями, а НАЗК — перевірити їх. Тому у випадку подання неправдивої інформації декларант не отримає покарання.

Водночас у НАЗК підкреслюють, що рядові держслужбовці справно подають декларації, натомість найменше декларацій подано від посадовців Офісу президента, Кабміну та народних депутатів.

Нагадаємо, Верховна Рада розгляне законопроєкт, яким пропонується повернути обов'язкове електронне декларування для чиновників та депутатів.

Читайте також

1