Літня спека охопила планету вже у червні: учені занепокоєні тенденцією

Початок літа вже встановив температурні рекорди від Канади до Китаю
Літня спека охопила планету вже у червні: учені занепокоєні тенденцією
Літо, сонце, спека (Фото: picabu)
4 Липня 2023, 14:39
читать на русском

Згідно зі спостереженнями, перший літній місяць був надзвичайно спекотним і в Європі, і в Америці, і в Азії. Ця тенденція може підтвердити прогноз синоптиків про те, що цей рік може побити попередні температурні рекорди.

Про це передає ВВС.

Згідно зі спостереженнями, в червні температура була на 1,5 градуса вище норми, тому метеорологи напружилися.

"Температура повітря на початку червня побила рекорд спостережень зі значним відривом", - пояснили вчені з центру Коперника при ЄС.

Також вчені попередили, що літо буде спекотним на всіх континентах. Так, Канада вже відчуває наймасштабніший в історії сезон лісових пожеж. А на півдні США десятки мільйонів людей знемагають від спеки. Там, за даними влади, вже загинули 13 людей.

Ще гірше в Мексиці, де від спеки померли 100 людей. Починаючи з квітня, країна переживає третю хвилю сильної спеки і мексиканців попередили про настання четвертої найближчим часом.

А на півдні Іспанії в кінці минулого місяця було +44°C. Метеорологи зазначили, що до 2011 року в Іспанії тільки п'ять разів фіксували сильну спеку в червні. А, починаючи з 2011 року, найспекотніших червнів було вже шість.

На території Британії, згідно з вимірами Королівської метеослужби, червень виявився найспекотнішим в історії. Стовпчик термометра піднявся до 32°C і побив рекорди, зафіксовані в 1940 і 1976 роках.

В Азії від спеки страждають мільярди людей. У Пекіні 40-градусна спека була три дні поспіль - вперше за весь час спостережень, які започаткували у 1951 році. Загалом цей червень став найтеплішим в країні за останні 30 років.

В деяких районах  Індії стовпчик термометра в червні показав +46°C, а в Саудівській Аравії зафіксували +48°C. За даними влади, від спеки постраждали 2 тис. осіб, 230 померли.

Нагадаємо, вчені попереджають, що у зв'язку з підвищенням температури Європа знаходиться на шляху до ще одного суворого літа після того, як минулого року вона пережила найгарячіший сезон за всю історію спостережень. Тоді спека спровокувала посуху, яка, за словами дослідників Європейського Союзу, була найсильнішою за останні 500 років.

Читайте також

1