Синоптики прогнозують наджарке літо в Європі

До спеки додасться ще й посуха в більшості регіонів
Синоптики прогнозують наджарке літо в Європі
Спека (Фото: pexels)
17 Травня 2023, 15:48
читать на русском

Вчені попереджають, що у зв'язку з підвищенням температури Європа знаходиться на шляху до ще одного суворого літа після того, як минулого року вона пережила найгарячіший сезон за всю історію спостережень. Тоді спека спровокувала посуху, яка, за словами дослідників Європейського Союзу, була найсильнішою за останні 500 років.

Як повідомляє Reuters, цього року під найсильнішим ударом опиниться південь Європи.

Деякі регіони вже страждають від нестачі води, а фермери очікують найгірших за останні десятиліття врожаїв.

Зміна клімату робить регіон більш спекотним та посушливим, роки послідовних посух призвели до виснаження запасів підземних вод. Грунти в Іспанії, на півдні Франції та Італії стали сухими. Низький рівень води в річках та водосховищах загрожує виробництву гідроенергії цього літа.

Як повідомляється, на цей момент найважча ситуація в Іспанії. Вчені припускають, що посуха тільки погіршиться, а дощі не вирішать проблеми, адже влітку вони локальні.

За даними агентства, не тільки Європа страждає від нестачі води. Країни Африканського Рогу (Сомалі, Ефіопія, Еритрея, Джибуті) переживають найсильнішу посуху за останні десятиліття, а історична посуха в Аргентині згубила посіви сої та кукурудзи.

Нагадаємо, в Україні літо 2023 року за температурою настане з середини червня, водночас цього ж місяця очікуються найсильніші грози й дощі. Загалом же літо обіцяє бути спекотним, подекуди навіть занадто. Зокрема, в липні та серпні температура перевищуватиме кліматичну норму. Це випливає з прогнозів народних синоптиків та метеорологів Укргідрометцентру.

Читайте також

1