Літня спека прийде до України наприкінці травня

Метеорологічне літо настане в третій декаді червня
Літня спека прийде до України наприкінці травня
Літо (Фото: poprikolu.ru)
2 Травня 2023, 15:17
читать на русском

Погода у травні цього року буде прохолодною, з грозами, градом та шквалами. Наприкінці місяця подекуди температура в Україні підійматиметься до +30°, очікується прихід метеологічного літа.

Про це розповів синоптик Ігор Кібальчич, передає "Метеопрог".

За його даними, травень в Україні почнеться з сонячної та сухої погоди, проте вже з 3-4 травня почнеться період дощів і хмарного неба. Одночасно з випаданням опадів на більшу частину Європи пошириться холодне повітря з Арктики.

В Україні з 6 по 10 травня очікується аномально холодна погода. У нічний час можливі заморозки на поверхні ґрунту та місцями у повітрі", - попередив синоптик.

З 11-12 травня почнеться поступове підвищення температури повітря, але вона все ще залишатиметься нижчою за норму до середини травня.

Більш інтенсивне тепло слід очікувати у другій половині місяця. У третій декаді місяця в південних і західних областях стовпчики термометрів в окремі дні можуть досягти позначки +30 °С, помітно стануть теплішими і ночі. Настання метеорологічного літа (за середньодобової температури +15 °С і вище) очікується також у третій декаді травня", - прогнозує Кібальчич.

За його даними, середньомісячна температура очікується на 1-3 °С нижче за кліматичну норму; у західних областях та у Криму близько до норми. Найхолодніші дні прогнозуються з 5 до 15 травня. Кількість опадів загалом за місяць коливатиметься біля норми, місцями може випасти більше за норму на 20-50%.

Помітно збільшиться внесок конвективних опадів, які зазвичай мають більш локальний характер і мають істотні відмінності в інтенсивності.

Стане більше днів із грозами та іншими небезпечними явищами, пов'язаними з конвекцією (град, шквали)", - каже синоптик.

Нагадаємо, за прогнозом Українського гідрометцентру травень 2023 принесе в Україну погоду у межах кліматичної норми. Середня місячна температура передбачається 14-18° тепла, в горах 10-13°. Щодо опадів, то їх місячна кількість очікується  35-72 мм, що в межах норми. Лише на Закарпатті та Прикарпатті випаде 132-170 мм опадів, що дещо більше за норму.

Читайте також

1