Литвин програв вибори ректора КНУ

Володимир Литвин у першому турі виборів набрав лише 4% голосів і посів четверте місце
Важливо
Литвин програв вибори ректора КНУ
Володимир Литвин. Фото: УНІАН
17 Березня 2021, 19:07
читать на русском

Ексспікер Верховної Ради України Володимир Литвин програв вибори ректора Київського національного університету ім.Шевченка, опинившись на четвертому місці із результатом близько 4% голосів уже в першому турі виборів.

Про це повідомило ВВС Україна.

Лідерами голосування у першому стали проректори КНУ Володимир Бугров та Олександр Рожко. Вони набрали відповідно близько 44% і 15% і зустрінуться у другому турі.

Сам Литвин, коментуючи свій програш, заявив, що його дискредитували перед колективом КНУ. Напередодні голосування у соцмережах ширилися заклики колишніх студентів університету та громадських активістів не підтримувати кандидатуру Литвина.

Дописувачі у соціальних мережах звертали увагу на те, що Володимир Литвин взагалі не мав права брати участь у виборах. Оскільки Статут національного університету чітко визначає, хто не може бути обраний і призначений ректором вишу. Серед переліку - особи, що голосували за "диктаторські закони" 16 січня 2014 року.

Читайте також

Крім того, секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи рішення щодо перевірки ратифікації "Харківських угод", окремо згадав про Литвина, який голосував за ці угоди у квітні 2010 року разом із провладною більшістю.

Тут дуже багато цікавих персонажів, які на сьогодні продовжують перебувати в українській політиці. Більше того, дехто з них пропонує себе на посаду, як, наприклад, пан Литвин, до державного університету імені Шевченка. Я перепрошую, але мені було б соромно дивитися в очі тим людям, тим студентам, щоб зараз іти в ректори, при цьому голосувавши за ті ганебні речі, - заявив Данілов.

Литвин заявив, що дискредитація відбувається через те, що влада зацікавлена у "своїй людині" на посаді ректора.


Контекст. Вибори нового ректора проводять через те, що повноваження нинішнього в. о. ректора Леоніда Губерського, який працював із жовтня 2015 року, закінчилися.

У листопаді 2020 року ніхто з десяти кандидатів не набрав необхідну кількість голосів. На той час закон передбачав, що переможцем буде той, хто отримає 50% підтримки у першому чи другому турі. Тому, хоча найбільшу кількість голосів - понад 47% - у другому турі отримав Володимир Бугров, ректором КНУ він не став.

У лютому 2021 року набули чинності зміни до закону "Про вищу освіту", відповідно до яких перемогти стало простіше. Норму про необхідні 50% голосів для другого туру скасували, тому у Бугрова є всі шанси очолити КНУ.

1