Лукашенко оголосив день вторгнення СРСР до Польщі державним святом у Білорусі

"День народної єдності" відзначатимуть 17 вересня
Лукашенко оголосив день вторгнення СРСР до Польщі державним святом у Білорусі
Олександр Лукашенко (фото: Белта)
9 Червня 2021, 01:03
читать на русском

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заснував нове державне свято 17 вересня - день, коли у 1939 році СРСР вдерся на територію Польщі і розділив її з нацистською Німеччиною.

Про це передає ZN.

Цей день став актом історичної справедливості щодо білоруського народу, розділеного проти його волі в 1921 році за умовами Ризького мирного договору, - повідомила пресслужба Лукашенка.

У повідомленні пишуть, що "відновлена в 1939 році єдність дозволила Білорусі вистояти в роки Великої Вітчизняної війни, посісти почесне місце в міжнародній спільноті, стати одним зі співзасновників Організації Об'єднаних Націй".

Встановлення Дня народної єдності 17 вересня підкреслює спадкоємність поколінь, непорушність і самодостатність білоруської нації та державності, - заявили у Лукашенка.

Довідка: Ризький мирний договір підписали 18 березня 1921 року, між представниками РРФСР і УРСР, з одного боку, і Польщі - з іншого. Він закінчив радянсько-польську війну 1919-1920 років і закріпив поділ українських і білоруських земель між Польщею і радянськими республіками.

Вторгнення радянських військ до Польщі в 1939 році відбулося відповідно до таємної частини пакту Молотова — Ріббентропа і призвело до остаточної окупації Польщі СРСР і нацистською Німеччиною на початок жовтня 1939 року.

Нагадаємо, 7 червня Вчена рада Київського національного університету імені Шевченка таємним голосуванням позбавила Олександра Лукашенка звання почесного доктора.

Читайте також

1