Лукашенко заявив, що справи Протасевича та Сапеги розслідуватимуть лише у Білорусі

Лукашенко вважає такі дії - міжнародною практикою
Лукашенко заявив, що справи Протасевича та Сапеги розслідуватимуть лише у Білорусі
Олександр Лукашенко (фото: Белта)
1 Червня 2021, 16:13
читать на русском

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що справи щодо затриманого у Мінську опозиційного білоруського журналіста, колишнього головного редактора NEXTA Романа Протасевича та його дівчини, росіянки Софії Сапеги розслідуватимуть лише у Білорусі.

Як повідомило державне інформаційне агентство "Белта", про це Лукашенко сказав на нараді у вівторок, 1 червня.

За словами Лукашенка, в ситуацію із затриманням Протасевича і Сапеги він обговорив із російським президентом Володимиром Путіним на зустрічі в Сочі. Цій темі вони приділили "лише трохи часу".

Слідство щодо обох персон відбуватиметься в Білорусі. Це непохитно. Про це я сказав президенту Росії. Я запевнив, що жодних не буде питань з доступом консулів. По-моєму, вони не ображаються, ми не тільки надаємо інформацію, хочете зустрічатися - зустрічайтеся. Це міжнародна практика, - зазначив Лукашенко


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29. За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

24 травня президент Володимир Зеленський (досьє Зеленського) доручив уряду підготувати рішення щодо припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю. Також до "повітряного бойкоту" раніше доєдналися Латвія, Нідерланди, Польща, Угорщина, Франція, США.

Читайте наш матеріалЗатримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ

Читайте також