Протасевич працював журналістом на Донбасі та отримав поранення - Білецький

Білорус разом з "Азовом" та іншими військовими частинами боровся проти окупації України
Протасевич працював журналістом на Донбасі та отримав поранення - Білецький
Роман Протасевич Фото: Пул Первого
26 Травня 2021, 18:06
читать на русском

Затриманий у Мінську колишній головний редактор опозиційного Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич працював на Донбасі журналістом та отримав поранення під Широкиним.

Про це повідомив засновник батальйону "Азов" Андрій Білецький у Telegram.

Білецький прокоментував заяву КДБ Білорусі, що Протасевич на Донбасі воював за українську армію.

Одразу розставлю всі крапки над "і". Так, Роман справді разом з Азовом та іншими військовими частинами боровся проти окупації України. Він був з нами під Широкиним, де отримав поранення. Але його зброєю як журналіста був не автомат, а слово, - написав Білецький.

Щодо ситуації загалом, Білецький називає захоплення літака Ryanair піратством і нічим іншим. А Протасевич у цій ситуації – заручник, якого захопили, фактично, терористичним шляхом.

Весь народ Білорусі, як і Роман, опинився в заручниках режиму Лукашенка, який вже точно визначився: відкрито крокує до об'єднання з Росією, - зазначив він.

Білецький вважає, що Україна повинна допомогти білоруському народові в їхній боротьбі за свободу від Лукашенка та його режиму. Тому необхідно негайно надати громадянство всім білорусам, які воювали за Україну, підтримувати акції спротиву та все, що буде необхідно.


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

24 травня президент Володимир Зеленський (досьє Зеленського) доручив уряду підготувати рішення щодо припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.

Також до "повітряного бойкоту" раніше доєдналися Латвія, Фінляндія, Сінгапур, Франція, Нідерланди, Польща, Угорщина та інші.

Читайте наш матеріалЗатримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ

Читайте також

1