Лукашенко вперше прокоментував примусову посадку літака у Мінську

Президент Білорусі впевнений, що діяв законно і захищав людей
Лукашенко вперше прокоментував примусову посадку літака у Мінську
Аеропорт, літак (фото: Unsplash)
26 Травня 2021, 15:26
читать на русском

Президент Білорусії вперше прокоментував екстрену посадку зарубіжного лайнера в Мінську.

Він заявив, що сигнал про замінування літака Ryanair, який екстрено посадили в Мінську, надійшов зі Швейцарії. Лукашенко стверджує, що "діяв законно, захищаючи людей, за всіма міжнародними правилами".

Як повідомляє БелТА, Лукашенко додав, що після повідомлення про бомбу судно не захотіли прийняти ані Вільнюс, чи Варшава, ані Київ.

Примус лайнера до посадки винищувачем МіГ-29 - брехня... Повідомлення про мінування літака надійшло зі Швейцарії, - сказав він.

Лукашенко додав, що "в літаку перебував терорист і про це знали далеко за межами республіки Білорусь".

Тим часом у міжнародному аеропорту "Київ" ім. Сікорського ("Жуляни") заявили, що не отримували 23 травня запиту на посадку від екіпажу літаку Ryanair, який примусово посадили у Мінську і на борту якого перебували затримані Роман Протасевич та його дівчина Софія Сапега.

У коментарі ТСН.ua пресслужба летовища заявила: "Такого запиту до аеропорту не надходило".


Читайте також


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

24 травня президент Володимир Зеленський (досьє Зеленського) доручив уряду підготувати рішення щодо припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.

Також до "повітряного бойкоту" раніше доєдналися Латвія, Фінляндія, Сінгапур, Франція, Нідерланди, Польща, Угорщина та інші.

Читайте наш матеріалЗатримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ

1