Затримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ

Чи покарають Лукашенка за зухвалість в Європі та США та чи опиниться Білорусь у повітряній ізоляції
Ексклюзив
Затримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ
Роман Протасевич (Фото: Твіттер)
24 Травня 2021, 19:36
читать на русском

У столиці Білорусі Мінську в неділю, 23 травня, через повідомлення про неправдиве замінування примусово сів літак, який прямував з Афін до Вільнюса. Після примусової посадки цього літака в аеропорту затримали опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича та його дівчину, росіянку Софію Сапегу. Неординарна подія, коли літак під приводом замінування змушують сісти, аби затримати опозиціонера, отримала широкий суспільний резонанс в світі і Україні.

Що трапилося у небі над Білоруссю 23 травня

23 травня літак компанії Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ" через нібито замінування літака. Про замінування авіакомпанії Ryanair повідомив диспетчер мінського аеропорту, який наказав приземлитись, пов'язавши це зі службою безпеки Білорусі. Літаку наказали летіти до аеропорту Мінська, хоча Вільнюський аеропорт був набагато ближче. При цьому екіпаж літака нічого не пояснив пасажирам.

За наказом Лукашенка пасажирський літак супроводжував білоруський військовий винищувач. Радник президента Литви з питань зовнішньої політики Аста Скайсгіріте повідомила, що Білорусь використовувала для посадки літака дві одиниці військової техніки: військовий винищувач МіГ-29 і вертоліт Мі-24, що дуже схоже на дії білоруського КДБ.

На борту літака перебувало 120 пасажирів, зокрема засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною. Їх обох затримали білоруські силовики. Також у Мінську ще чотири невідомі пасажири вийшли з літака і більше не повернулися.

За словами начальника Бюро кримінальної поліції Литви Роландас Кішкіс, нині літак проходить огляд в аеропорту Вільнюса.передає LRT.

Ми вже опитали десятки людей, які летіли літаком, в тому числі членів екіпажу. Капітана вже допитали, - зазначив Кишкис.

Силовик пояснив, що правоохоронні органи Литви додатково уточнюють обставини інциденту. За його словами, до Білорусі вже направили запит про правову допомогу.

Як зазначають пасажири літака, Протасевича затримали правоохоронці одразу після приземлення.

Ми запитали його, що відбувається. Він сказав, хто він, і додав: "Мене тут чекає смертна кара". Він тремтів...Правоохоронці імітували, що собаки щось знайшли в його сумці. Була загальна перевірка, всіх висадили, я склав свій багаж, собаки підходили, перевіряли багаж кожного з пасажирів, і звичайно вони "знайшли" щось в багажі однієї людини, неясно що, може якісь брудні шкарпетки. Потім його завели в автобус, і відвезли разом з поліцейськими, – розповів порталу Delfi свідок затримання Протасевича.

Напередодні вильоту з Афін Протасевич помітив за собою стеження, про це свідчить переписка журналіста з його знайомим перед посадкою на літак до Вільнюса.

Виконавчий директор ірландської авіакомпанії Ryanair Майкл О'Лірі сказав в інтерв'ю радіостанції Newstalk, що на борту літака, перебували також співробітники КДБ Білорусі.

Не можу говорити про це докладніше, оскільки наразі цим питанням займається влада Євросоюзу і НАТО... Схоже, метою влади (Білорусі - ред.) було затримання журналіста і його супутниці. Ми вважаємо, що в аеропорту з рейсу зійшли також кілька співробітників КДБ, - сказав О'Лірі. - П'ятеро чи шестеро осіб залишили літак, але тільки один з них був заарештований, що говорить про те, що інші були співробітниками секретних служб.

О'Лірі заявив також, що посадка літака Ryanair, на якому летів Протасевич, в аеропорту Мінська після повідомлення про вибуховий пристрій на борту була "актом піратства, яке спонсорується державою".

Загалом, в Мінську літак простояв близько п’яти годин і після затримання Протасевича та повторного огляду речей інших пасажирів, вилетів до Вільнюса о 19:00 за місцевим часом.

Нині відомо, що білоруські силовики не пускають до Протасевича і його дівчини адвокатів.

Протасевич і його дівчина Софія Сапега затримані. Ми не знаємо, де вони перебувають. Адвокатів до них не пустили, - повідомив Олександр Добровольський, білоруський політик, радник Світлани Тихановської.

У штабі білоруської опозиції припускають, що Протасевича можуть утримувати в застінках СІЗО КДБ.

Нічого незвичного для Білорусії не буде. Так, як і всіх, його намагаються заставити себе обмовити, сказати все, що він знає. До нього можуть застосовувати тортури, - сказав Добровольський.

При цьому, за його словами, дівчині Протасевича поки що ніяких звинувачень не висунули.

Можливо, за деякий час до Софії пустять адвокатів, тому що їй звинувачення не висунули, - додав політик.

Батьки Сапеги заявили, що їхня дочка зараз перебуває в мінському СІЗО на Окрестина, передає "Російська служба BBC".

Ми дізналися з Instagram, що здійснив посадку рейс. Вони були на відпочинку. Звичайна поїздка з молодим чоловіком, яка нічого за собою не тягне. Ми живемо в [місті] Ліда, ми дізналися, що літак над Лідою розгорнули, до Вільнюсу залишалися лічені хвилини летіти, — розповіла мати Сапеги, додавши, що дочка встигла написати у WhatsApp тільки слово "мама".

За її словами, дочці вже найняли адвоката.

Хто такий Роман Протасевич, якого затримали силовики

5 травня білоруському журналісту Роману Протасевичу виповнилося 26 років. Він народився в Мінську і брав участь в антиурядових акціях починаючи з 2010−2011 років.

Улітку 2011 року Білорусь охопила хвиля "мовчазних протестів" — серія громадянських акцій проти режиму Лукашенка, спровокованих фінансовою кризою та обвалом рубля. У певний день тижня учасники протестів регулярно збиралися в центрі білоруських міст, не скандуючи гасел, закликів чи вимог, а лише аплодуючи час від часу. Кількість затриманих учасників "мовчазних протестів" сягала сотень. Серед них був і 16-річний Протасевич. За цей інцидент старшокласника виключили з ліцею Білоруського національного технічного університету — довчився він у мінській школі № 94. Хоча за  успіхи в навчанні та наукову роботу з фізики школяра навіть висували на отримання президентської премії.

У серпні 2012 року білоруський правозахисний центр "Весна" згадував юнака серед затриманих "адміністраторів опозиційних груп у соцмережах". Йшлося про дві великі спільноти ВКонтакте ("Ляпис Трубецкой — бесплатный концерт в Минске" и "Надоел нам этот Лукашенко"), які налічували десятки тисяч підписників. КДБ Білорусі зламав їхні сторінки і влаштував облаву на адміністраторів: окрім Протасевича, були затримані ще 6−7 осіб. Крім того, з 2011 року активіст був членом Молодого Фронту — білоруської молодіжної опозиційної організації. Брав участь у виборчій кампанії до Молодіжної палати Мінської міськради.

З таким "послужним списком" Протасевича відрахували з факультету журналістики Білоруського державного університету. Однак це не завадило йому працювати журналістом і фотографом у найбільших білоруських опозиційних медіа. Кілька років Протасевич був репортером, співпрацюючи зокрема з Радыё Свабода (як лауреат журналістської стипендії Вацлава Гавела) та Єврорадіо.

Найбільшу популярність Протасевичу приніс опозиційний Telegram-канал Nexta, одним з редакторів якого він був на момент торішніх президентських виборів у Білорусі. Протасевич редагував канал разом з його засновником Степаном Путилом. Обидва брали участь у проекті дистанційно, з Польщі.

Протасевич виїхав до Польщі восени 2019 року, попросивши владу цієї країни про політичний притулок. Він розповідав в інтерв'ю Русской службе ВВС, що був змушений виїхати після затримання журналіста Володимира Чуденцова — ще одного учасника проекту Nexta.

При перетині кордону йому [Чуденцову] підкинули пів грама марихуани та помістили його до СІЗО за підозрою в контрабанді наркотиків [восени 2020 року Чуденцова засудили на 6,5 років ув’язнення —ред.]. Хоча це людина, яка в останні 10 чи 15 років не вживала навіть алкоголь і ніколи навіть близько не була пов’язана з наркотиками, — розповідав Протасевич. — Після цього біля мого будинку з’явилися підозрілі машини, я став помічати за собою стеження і зрозумів, що наступною людиною, яку затримають, швидше за все, буду я.

Наприкінці вересня 2020 року Протасевич пішов з Nexta. Згодом журналіст вів ще один популярний опозиційний Telegram-канал під назвою "Беларусь головного мозга".  У жовтні 2020 року влада Білорусі визнали канал Nexta і його логотип екстремістськими.

Щодо Протасевича та Путила в Білорусі відкрито кілька кримінальних справ. 5 листопада 2020 року їм заочно висунули звинувачення за трьома статтями Кримінального кодексу Республіки Білорусь: організація масових заворушень (ст. 293), організація дій, що грубо порушують громадський порядок (ст. 342) і розпалювання соціальної ворожнечі за професійним принципом (ст. 130, ч. 3).

Тоді ж, у листопаді 2020 року, влада Білорусі внесла Протасевича та Путилу до списку осіб, причетних до тероризму. У Кримінальному кодексі Білорусі терористичні злочини можуть бути підставою для призначення смертної кари, на рівні з військовими злочинами, геноцидом і масовими вбивствами, нагадує Нова газета. Однак формальних звинувачень у тероризмі активісту поки не висували — принаймні, офіційно. Тобто Протасевич був включений у КДБ-список "осіб, причетних до терористичної діяльності", без висунення звинувачень за відповідною статтею КК Білорусі (ст. 289).

Останнім часом Протасевич жив у Вільнюсі, столиці Литви, куди виїхало чимало білоруських опозиціонерів. За інформацією білоруського Єврорадіо, Протасевич співпрацював з командою Світлани Тихановської. У лютому 2021 року Генпрокуратура Білорусі вимагала у Польщі заарештувати Протасевича і видати його білоруським правоохоронним органам.

Під час вивчення інформації, розміщеної у телеграм-каналах, зафіксовано неодноразові факти закликів до протестів, блокування доріг, страйків, координації несанкціонованих масових заходів із зазначенням конкретних місць проведення, а також маршрутів пересування", — йшлося в повідомленні слідчого комітету Білорусі.

Крім того, офіційний Мінськ оголосив Романа Протасевича в міждержавний розшук.

Батьки Романа Протасевича. які вісім місяців тому також виїхали з Білорусі до Польщі, розповіли журналістам, що 23 травня їхній син повертався з відпустки, про яку знало лише вузьке коло осіб.

Це була суто наша інформація. Він нікому не хотів розповідати. І від нас ніхто не міг дізнатися, що нам відомо, де перебуває наш син, — прокоментував Дмитро Протасевич затримання сина білоруському інтернет-виданню Tut.by.

Крім того, Протасевич-старший висловив думку, що затримання його сина було спланованою операцією, яка готувалася не один день.

Як колишній солдат скажу, що ця операція була продуманою, чітко готувалася не один день, а навіть тижні. Я повністю переконаний, що це була заздалегідь спланована операція, яка була ретельно підготовлена, і, напевно, не тільки спецслужбами Білорусі, — зазначив батько в інтерв'ю БелТА.

Він також назвав подію терористичним актом.

Теракт жахливий не тому, що він стався, а через його наслідки. І вони набагато гірші, аніж сам теракт. Ми дуже переживаємо через те, що відбувається з нашим сином. На жаль, ми не знаємо, де він, що з ним. Сподіваймось на краще, — додав Протасевич-старший.

Дмитро Протасевич — колишній військовий, який під час перших затримань сина у 2011 році працював старшим викладачем кафедри ідеологічної роботи Військової академії Республіки Білорусь. Восени 2019 року Протасевич-старший вийшов на пенсію, а після того, як його син став об'єктом кримінальних переслідувань, був позбавлений військового звання.

Разом з Протасевичем затримали його дівчину, 23-річну громадянку Росії Софію Сапегу. Вона навчається на магістратурі в Європейському гуманітарному університеті (ЄГУ) у Вільнюсі за програмою "Міжнародне право і право Європейського Союзу".

Софія Сапега (Фото: Інстаграм)

Європейський гуманітарний університет докладає зусиль, аби якнайшвидше звільнити Софію Сапегу, - заявив офіційний представник ЄГУ Максим Мілта.

Він додає, що засуджує безкарні дії білоруського режиму і висловлює солідарність з усіма, хто зазнає переслідувань у Білорусі.

Реакція Європи, США і Росії на посадку літака і затримання Протасевича

Європейський Союз вимагає від білоруської влади негайного звільнення незалежного білоруського журналіста Романа Протасевича та зважує на заходи, які будуть застосовувані проти тих, хто несе відповідальність за ці протиправні дії.

Про це йдеться у Декларації Високого представника ЄС Жозепа Борреля від імені всіх 27 держав Євросоюзу, повний текст якої оприлюднений у понеділок на сайті Європейської Ради.

Ми закликаємо до негайного звільнення пана Протасевича. Здійснивши такий примусовий акт, влада Білорусі поставила під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу. Міжнародне розслідування цього інциденту має бути проведено для встановлення всіх порушень міжнародного авіаційного законодавства. Ситуація буде розглянута під час наступної зустрічі Європейської Ради. ЄС зважить на наслідки цих дій, включаючи запровадження заходів проти тих, хто несе за них відповідальність, - йдеться у декларації Високого представника ЄС.

24-25 травня у Брюсселі має відбутися спеціальна зустріч глав держав та урядів ЄС, які серед інших найважливіших міжнародних питань, розглянуть протиправні дії білоруської влади, що призвели до силового захоплення цивільного повітряного судна.

Президент Євроради Шарль Мішель вважає, що Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) повинна розслідувати цей інцидент.

На події у Мінську відреагували у сусідній Польщі. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький охарактеризував дії білоруської влади як акт державного тероризму.

Я рішуче засуджую затримання Романа Протасевича білоруською владою після захоплення пасажирського літака компанії Ryanair. Це жахливий акт державного тероризму, – написав Моравецький у Twitter.

Заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський додав, що примусова посадка в аеропорту Мінська літака Ryanair сполученням Афіни-Вільнюс фактично є нападом принаймні на три країни ЄС, пише  Wirtualna Polska.

Те, що особливо важливо і що потрібно підкреслити, є факт, що здійснено напад принаймні на три країни ЄС: Грецію, з території якої стартував літак, Литву, яка була місцем призначення, і Польщу, де літак був зареєстрований, а громадяни якої, а також й низки інших країн ЄС, були на його борту,- зазначив Яблонський.

Він запевнив, що реакція ЄС буде “негайною і рішучою”. За його словами, вже є пропозиції санкцій проти режиму Лукашенка: заборона польотів літаків, зареєстрованих в Білорусі, закриття повітряного простору Білорусі для руху повітряних суден. На практиці це означало б заборону польотів літаків з країн ЄС над територією Білорусі. На переконання польського дипломата, Білорусь відчує на собі наслідки “відвертого і відкритого” порушення міжнародних конвенцій, зокрема Чиказької.

Яблонський також повідомив, що ймовірно, цю операцію спецслужби Білорусі здійснили спільно із спецслужбами Росії.

Співпраця Білорусі й Росії у такого роду діях вже помітна тривалий час. У зв’язку з цим те, що там відбувається, не може залишатися без наслідків для іншого співучасника (Росії - ред.), - констатував заступник глави МЗС Польщі.

У відповідь на вимушену посадку міжнародного рейсу Афіни-Вільнюс і дії Мінська при цьому інциденті президент Литви Гітанас Науседа пропонує визнати небезпечним повітряний простір над Білоруссю, перестати приймати білоруські повітряні судна в аеропортах Європейського союзу, а також провести негайне розслідування Міжнародної організації цивільної авіації і ввести серйозні санкції проти режиму. Про це Науседа написав у себе в Twitter.

На його думку, якщо Білорусь не звільнить Романа Протасевича, то ЄС може запровадити санкції проти країни. Науседа уточнив, що повітряний простір Білорусі можуть визнати небезпечним для цивільної авіації, а літаки "Белавіа" можуть втратити право сідати в аеропортах країн ЄС і НАТО.

Необхідні конкретні заходи, щоб змінити поведінку білоруського режиму, інакше нам просто доведеться сказати, що у нас є дуже небезпечний сусід, який ігнорує будь-які міжнародні норми гуманності, не тільки закон, але і мораль. Ми не можемо з цим миритися, – додав він.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен заявила, що відповідальні за інцидент з літаком Ryanair в Мінську повинні підпасти під санкції, а Роман Протасевич повинен бути негайно звільнений.

"24 травня саміт ЄС обговорить подальші дії", - повідомила вона.

У МЗС Чехії викличуть посла Білорусі і висловлять "гострий протест" в зв'язку з ситуацією з рейсом Ryanair.

Міністр закордонних справ Канади Марк Гарно назвав події в Білорусі серйозним втручанням у цивільну авіацію та відвертим нападом на свободу слова.

Голова МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс теж зазначив, що міжнародна реакція має бути потужною та ефективною, адже цей інцидент "абсолютно неприйнятний і суперечить міжнародному праву". У МЗС Естонії також зажадали розслідування "цієї безпрецедентної події". Заклик про міжнародне розслідування інциденту підтримало й Міністерство закордонних справ Австрії.

Крім того, у Латвії вже вислали з країни білоруського посла і всю дипмісію, а на будівлі, в якій відбувається чемпіонат з хокею. замінили офіційний прапор Білорусі на біло-червоний стяг.

У Латвії замінюють прапор Білорусі (Фото: Твіттер)

Сенат США разом із Чехією, Латвією, Німеччиною, Литвою, Ірландією, Польщею та Великою Британією закликали тимчасово заборонити польоти міжнародних рейсів над Білоруссю та ввести санкції проти режиму Лукашенка. Про це йдеться в їх спільній заяві.

Ми, очільники комітетів закордонних справ у парламентах наших країн, одностайно засуджуємо погрозу застосування сили проти цивільного літака у небі над Білоруссю. Використання винищувача для перехоплення цивільного рейсу Ryanair - це піратський вчинок, здійснений на маршруті між двома країнами-членами НАТО і ЄС. Цей безрозсудний вчинок піддав пасажирів та екіпаж серйозній небезпеці. Це нагадування про нелегітимність влади, яка претендує на повноваження в Мінську, - йдеться у повідомленні.

Вони також закликали до негайного розслідування Міжнародною організацією цивільної авіації (ICAO) порушення вільного транзиту між країнами і погроз літаку і просять ЄС і НАТО застосувати санкції проти режиму Лукашенка, призупинити можливість користуватися механізмами Інтерполу та інших міжнародних організацій для нападу на демократію в Європі. Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг теж вимагає міжнародного розслідування через примусову посадку літака Ryanair в Мінську.

До того ж сенат США разом із Чехією, Латвією, Німеччиною, Литвою, Ірландією, Польщею та Великою Британією закликали тимчасово заборонити польоти міжнародних рейсів над Білоруссю та ввести санкції проти режиму Лукашенка.

США вимагають від білоруської влади негайно звільнити журналіста Романа Протасевича та виступають за міжнародне розслідування незаконних дій режиму Лукашенка щодо примусової посадки літака авіакомпанії Ryanair. Про це йдеться в заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена.

Сполучені Штати рішуче засуджують примусове змінення курсу авіарейсу між двома країнами ЄС, а також подальший арешт журналіста Романа Протасевича в Мінську. Ми вимагаємо його негайного звільнення,- наголошується в заяві.

При цьому, глава Держдепартаменту США назвав дії режиму Лукашенка шокуючим актом, який загрожував життю понад 120 пасажирів, в тому числі, громадян США.

Перші звіти, які вказують на участь білоруських служб безпеки та використання білоруських військових літаків для супроводу авіалайнера, викликають глибоке занепокоєння й вимагають повного розслідування,- підкреслив держсекретар США.

У заяві підкреслюється, що Сполучені Штати тісно координують свою реакцію з партнерами, включаючи офіційних представників Європейського Союзу, а також Литви та Греції.

Враховуючи ознаки того, що примусова посадка літака Ryanair ґрунтувалась на хибних припущеннях про загрозу вибуху, США підтримують якнайшвидше проведення засідання Ради Міжнародної організації цивільної авіації ICAO для розгляду цих подій.

Незалежні ЗМІ – це основна опора верховенства права та життєво важлива складова демократичного суспільства. США вкотре засуджують постійні переслідування та свавільні затримання журналістів режимом Лукашенка, - наголосив Блінкен.

Держсекретар США також висловився на підтримку прагнення білоруського народу до вільного, демократичного та процвітаючого майбутнього, а також заклик білоруського суспільства до режиму поважати права людини та основні свободи.

Єдиною державою, яка підтримала Лукашенка, прогнозовано стала Росія. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков офіційно відмовився коментувати ситуацію, натомість це зробила представниця МЗС Росії Марія Захарова.

Шокує те, що Захід називає випадок в повітряному просторі Білорусі "шокуючим", - написала Марія Захарова на своїй сторінці в Facebook. - Життя "цивілізованих демократій" по траєкторії quod licet Iovi, non licet bovi (що дозволено Юпітеру, не дозволено бику - ред.) давно не актуальна в зв'язку з втратою колись лідерами істинно лідерських якостей. Кров і страждання мільйонів по всьому світу вибили з-під західних демагогів табуретку, з якої вони проповідували.  Або має шокувати все: від примусових посадок в Австрії літака президента Болівії за запитом США і на Україні через 11 хвилин після зльоту білоруського борту з активістом антимайдану. Або не повинна шокувати аналогічна поведінка інших, - підкреслила вона.

Російські дипломати також запросили у білоруської влади консульський доступ до  Софії Сапеги. Про це повідомив глава МЗС Росії Сергій Лавров на прес-конференції з главою МЗС Греції Нікосом Дендіас.

Оскільки ви згадали білоруського громадянина, з ним також залишилася, як ми можемо зрозуміти, в Мінську його знайома, вона громадянка Росії. ... Наше посольство звернулося до МЗС Білорусі з проханням надати інформацію про нашу громадянку і забезпечити до неї консульський доступ, - сказав він.

Реакція українських політиків на події у Білорусі

Спочатку офіційна Україна на події у Мінську відреагувала мляво. Сам президент Зеленський (досьє Володимира Зеленського) жодних заяв не виголошував, натомість радник керівника Офісу глави держави Михайло Подоляк сказав, що керівництво нашої держави розцінює повітряний інцидент з рейсом Афіни-Вільнюс як прояв міжнародного тероризму.

Повітряний інцидент у Білорусі з рейсом Афіни-Вільнюс - це, безсумнівно, прямий появ міжнародного тероризму. І трактуватися даний інцидент має однозначно, - сказав він.

За його словами, примушування пасажирського літака до посадки в Мінську за сфальсифікованим приводом "про мінування" і під конвоєм військової авіації - це безумовний і демонстративний виклик сучасного світу. Очевидно також, що цей фантастичний за цинізмом і витонченістю акт нинішньої білоруської держави вимагає обов'язкової жорсткої юридичної оцінки.

Мінімально це може бути "заборона на небо", ізоляція країни від прямих комунікацій з цивілізованим світом. Оптимально - прямі персональні санкції щодо авторів даного єзуїтського сценарію. Ключове адже тут те, що подібні дії явно руйнують загальноприйняті правила поведінки та створюють смертоносні прецеденти, - зазначив радник керівника ОП.

На думку Подоляка, в результаті даної операції сам Лукашенко і Білорусь у цілому остаточно перейшли у розряд "максимальної токсичності та нерукопожатності". При цьому він констатував, що засобів впливу на офіційний Мінськ не так багато.

Радник Єрмака також резюмував, що "єдиний шлях у Лукашенка - остаточно розчинити свою країну в РФ".

Виходячи з підсумкової ціни події, безсумнівно, що головним організатором і вигодонабувачем примусової посадки є РФ. Більше того, зараз вже абсолютно очевидно, що саме РФ свого часу готувала щось подібне для України. У вигляді неіснуючої "спецоперації" з точно таким же примусовим сценарієм і подальшої максимальної дискредитації нашої країни, про що досі щиро жалкують окремі наші "корисні", скажімо так, медійні суб'єкти, - сказав він.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко назвав затримання Протасевича атакою на свободу слова з боку білоруської влади.

Вчергове тривожні новини з Білорусі...Цього разу у Мінську затримано білоруського журналіста Романа Протасевича. Чергова атака на свободу слова з боку білоруської влади. Вимагаємо негайного звільнення. На час утримання під вартою права затриманого мають бути безумовно ґарантовані, – написав він у Twitter.

Своєю чергою представники міжфракційного депутатського об'єднання у Верховній Раді "За демократичну Білорусь" вимагають припинити будь-які дипломатичні відносини України з Білоруссю, окрім тих, які стосуються питань біженців та політв’язнів. Відповідну заяву оприлюднила у Фейсбуці народна депутатка від фракції "Голос" Соломія Бобровська.

Парламентське об`єднання "За демократичну Білорусь" (Фото: Соломія Бобровська Фейсбук)

Міжфракційне об'єднання Верховної Ради України "За демократичну Білорусь" закликає до наступного. На час, поки владу в Білорусі силою утримує диктатор Олександр Лукашенко: офіційно визнати білоруський режим таким, що становить загрозу міжнародній безпеці; припинити будь-які дипломатичні контакти з білоруським режимом, окрім як у питаннях біженців та політв'язнів; негайно припинити імпорт електроенергії з Білорусі; припинити будь-яке авіасполучення з Білоруссю чи над Білоруссю, - йдеться в заяві.

Крім цього, представники об’єднання вимагають підготувати пакет санкцій Ради національної безпеки і оборони (РНБО) щодо політичних діячів білоруського режиму, зокрема, Лукашенка, а також на офіційному рівні, назвати Лукашенка "самопроголошеним президентом Білорусі" і використовувати це визначення в офіційній документації.

Закликаємо представників міжнародної спільноти та усіх демократичних країн приєднатися до цих вимог та підтримати жорстку реакцію щодо режиму Лукашенка. Тільки таким чином можна змусити режим Лукашенка звільнити Романа Протасевича та інших політв'язнів, - зазначається в заяві.

Відповідні звернення з вимогою до української влади жорстко відреагувати на події у Мінську оприлюднили також партії "ЄС" і "Голос".

Запровадження нових санкцій як проти білоруського режиму, так і його російських покровителів має стати адекватною відповіддю на брутальні порушення Лукашенком принципів демократії, - заявив від імені фракції "ЄС" її голова Петро Порошенко.
На думку фракції, Україна має першочергово зробити такі кроки:
  • Запровадити персональні санкції проти натхненників і виконавців злочину із викрадення людини.
  • Припинити авіаційні польоти над територією Білорусі.
  • Встановити заборону на польоти літаків авіакомпанії "Белавіа" в аеропорти України.
  • Негайно припинити імпорт білоруської електроенергії в Україну.
  • Посилити роботу українських спецслужб для нейтралізації загроз для життя і здоров’я опонентів білоруської тиранії, які знайшли притулок в Україні.
Закликаю Європейський Союз, США, інших наших партнерів до аналогічних санкцій проти Білорусі, а українську владу – негайно запровадити ці санкції, а надалі синхронізувати їх з міжнародними. Рішуче засуджую варварські методи боротьби режиму Лукашенка з демократичною опозицією. Роман Протасевич, як і інші політичні в‘язні, мають бути негайно і безумовно звільнені. Повинні бути забезпечені права білоруської опозиції. Ще в серпні минулого року я наголошував, що лише через проведення нових президентських виборів відповідно до високих стандартів ОБСЄ Білорусь може повернутися на шлях стабільного демократичного розвитку. Тепер же очевидно, що сам Лукашенко у таких виборах участі брати вже не може, - наголосив Порошенко (досьє Петра Порошенка).

Читайте також

Партія "Голос" заявила, що приголомшена актом державного тероризму, на який пішов режим Лукашенка.

Міжнародна спільнота та українська влада мають жорстко реагувати на такі дії маріонетки Путіна. Партія "Голос" розцінює вчорашні дії Лукашенка як акт де-факто повітряного піратства та повернення до практик більшовистського чи нацистського режимів, коли для боротьби з політичними опонентами використовуються методи терору. Саме тому Україна і її союзники мають зайняти рішучу, послідовну і жорстку позицію щодо дій спецслужб та військових проросійських маріонеток.

Від влади Білорусі партія вимагає негайно повернути свободу Роману Протасевичу, а також іншим жертвам політичних репресій. Не може держава у центрі Європи у 21 столітті брати людей у заручники та погрожувати громадянам смертною карою через їх політичні переконання.

Ми вимагаємо від української влади:

  • запровадити максимальні санкції на чиновників режиму Лукашенка, задіяних у спецоперації по захопленню Романа Протасевича, а також на всіх поплічників Лукашенка, причетних до репресій та порушень прав людини;
  • обмежити авіаційне сполучення з Республікою Білорусь до відновлення там законності та демократичних процедур, польоти над територією цієї країни наразі становлять пряму небезпеку для українських громадян та громадян інших країн;
  • рекомендувати українським літакам та літакам, що прямують в Україну, оминати повітряний простір Білорусі;
  • активно долучитися до притягнення режиму Лукашенка до відповідальності відповідно до міжнародного права. - йдеться у заяві.

Пізніше на сайті президента з`явилася інформація про те, що Україна призупиняє авіасполучення з Білоруссю. Під головуванням  Зеленського відбулася спеціальна нарада з міністрами.

Учасники наради проаналізували події навколо пасажирського літака компанії Ryanair, який 23 травня здійснив примусову посадку в аеропорту Мінська. З огляду на ситуацію, що склалася, президент доручив уряду опрацювати рішення щодо припинення прямого авіасполучення між Україною та Республікою Білорусь і закриття повітряного простору Білорусі для здійснення авіаперельотів з України та до нашої держави, - йдеться у повідомленні.

Своєю чергою голова уряду Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) у вівторок, 25 травня, скликає позачергове засідання Кабміну, де буде розглянуто питання щодо авіасполучення між Україною та Білоруссю.

Міністерство закордонних справ та Міністерство інфраструктури вже готують пакет відповідних рішень. Україна належним чином відреагує на ситуацію щодо примусової посадки пасажирського літака компанії Ryanair в аеропорту Мінська. - написав прем`єр.

Реакція білоруської опозиції

Блогера і колишнього керівника найбільших білоруських опозиційних каналів у Telegram Nexta і Nexta Live Романа Протасевича визнали політичним в'язнем, йдеться у спільній заяві білоруських правозахисних організацій, опублікованих на сайті правозахисного центру "Весна".

...Ми вважаємо переслідування Романа Протасевича політично мотивованим, пов'язаним з мирною реалізацією вираження думки, а його самого політичним в'язнем відповідно до п. 3.1 (а) Путівника з визначення поняття "політичний в'язень", і вимагаємо від влади Білорусі: негайного звільнення Протасевича і припинення кримінального переслідування стосовно нього, звільнення всіх свавільно затриманих у результаті насильницької посадки авіарейсу Афіни-Вільнюс у національному аеропорту м. Мінськ громадян Росії і Білорусі, звільнення всіх політичних в'язнів і припинення політичних репресій у країні, - йдеться у повідомленні.

Правозахисники наголошують, що публічна діяльність Протасевича є нічим іншим, як мирною реалізацією свобод, гарантованих як Конституцією Білорусі, так і міжнародними нормами права в галузі прав людини - свободи пошуку і поширення інформації, вираження власної думки тощо. Згідно з міжнародними стандартами свободи вираження думки, ніхто не може зазнавати будь-якого роду обмежень, позбавлення прав або санкцій через власні думки або переконання.

Заяву підписали правозахисний центр "Весна", Білоруський ПЕН-центр, РГО "Правова ініціатива", Центр правової трансформації Lawtrend, Білоруська асоціація журналістів, Консультаційний центр з актуальних міжнародних практик і їх імплементації в праві "Хьюман Константа", Просте товариство "Ініціатива FORB" і Білоруський документаційний центр.

Своєю чергою, керівниця білоруської опозиції Світлана Тихановська у відеозверненні на Ютуб-каналі закликала почати розслідування і вжити заходів аж до призупинення членства Білорусі в Міжнародній організації цивільної авіації.

Тиждень тому я поверталася з Афін до Вільнюса точно таким же рейсом. Ми бачилися з Романом Протасевичем в Греції, він фотографував наш робочий візит. Сім днів потому режим підняв спецслужби та винищувачі й організував захоплення цілого цивільного літака - заради того, щоб взяти Романа в заручники, - сказала опозиціонерка у відеозверненні.

Вона впевнена, що загибель політв'язня Вітольда Ащурка у в'язниці, знищення TUT.by, захоплення літака - все це результат безкарності, в якій режим робить таку внутрішню окупацію. За її словами, відтепер ні одній людині з будь-якої країни світу, яка здійснює політ над Білоруссю, не гарантована навіть базова безпека.

Офіс Тихановської направив запит до Міжнародної організації цивільної авіації, а також зв'язався з литовським урядом, урядовими організаціями США, Франції та Німеччини. Вона закликала ініціювати детальне розслідування, оскільки цей інцидент можна розцінювати як акт державного тероризму.

Тихановська також провела термінові розмови з міністром закордонних справ Греції та міністром європейських справ Ірландії.

Як пояснюють ситуацію у Лукашенка

Офіційний Мінськ відреагував на критику на свою адресу. У МЗС Білорусі заявили, що правила авіаційної безпеки є абсолютним пріоритетом для всіх, тому екіпаж діяв правильно. При цьому до країн Заходу озвучений заклик "все спокійно проаналізувати, дочекатися висновків компетентних експертів", повідомляє БЕЛТА.

Прессекретар МЗС Білорусі Анатолій Глаз, зокрема, зазначив:

Звичайно, чисто по-людськи зрозуміло і сумно, що пасажири вказаного рейсу зіткнулися з певними незручностями. Однак правила авіаційної безпеки - це абсолютний пріоритет, до того ж скрізь і для всіх. У зв'язку з цим дії екіпажу літака, що відповідає за життя своїх пасажирів, представляються повністю виправданими. Ось з цієї точки зору, з точки зору безпеки, яка була повністю забезпечена спільними зусиллями, і потрібно перш за все дивитися на цей інцидент.

За його словами, на цьому тлі, звичайно, вражає поспішність відверто войовничих заяв з боку ряду країн і європейських структур.

Ситуація прямо і явно нагнітається. Відбувається її навмисна політизація, звучать нічим не підтверджені звинувачення, клеяться ярлики. При цьому немає ніякого видимого бажання в ній об'єктивно розібратися. Замість цього негайно знову зазвучали гасла про санкції, - звернув увагу Глаз. - Ми все ж закликаємо тих, хто піддався цієї порочної практики, пам'ятати про правила і безпеки пасажирів, все спокійно проаналізувати, дочекатися висновків компетентних експертів. Адже тільки на цій підставі можна робити хоча б якісь заслуговують на увагу висновки, - підкреслив офіційний представник білоруського Міністерства закордонних справ.

Читайте також

Своєю чергою, виправдовуватися за посадку літака змушені були й білоруські силовики. Під час брифінгу щодо аварійної посадки літака Ryanair  чиновники та військові оприлюднили анонімний електронний лист, що призвів до вимушеної посадки.

Директор департаменту авіації Міністерства транспорту та зв'язку Артем Сікорський, гендиректор "Белаеронавігації" Леонід Чуро та командувач ВПС і військ ППО Ігор Голуб зачитали електронне повідомлення про замінування.

Ми, солдати ХАМАС, вимагаємо від Ізраїлю припинити вогонь у секторі Газа. Європейський Союз повинен відмовити в підтримці Ізраїлю в цій війні ... Відомо, що учасники Економічного форуму Дельфі повертаються додому рейсом 4978. У цей літак встановлено бомбу. Якщо ви не виконаєте наших вимог, бомба вибухне 23 травня над Вільнюсом, - озвучив анонімний лист Сікорський.

За їх версією літак вилетів з Афін о 10.10 за мінським часом і увійшов у повітряний простір Білорусі о 12.30. Тоді диспетчер запропонував скористатися мінським аеропортом. Екіпаж кілька разів уточнив джерела інформації, на що їм повідомили, що первинні дані надійшли в мінський аеропорт.

Як пояснив представник Збройних сил Білорусі Ігор Голуб, о 12.48 оперуповноважений отримав сигнал про надзвичайну ситуацію. Після відповідних процедур (можливо, за погодженням з Лукашенко, як писав телеграм-канал "Пул перший"), було вирішено направити до літака винищувач МіГ-29.

Слідчий комітет республіки порушив кримінальну справу за ч. 1 ст. 340 КК через помилкове повідомлення про мінування. Міністерство транспорту і комунікацій Білорусі створило комісію з розслідування інциденту з літаком Ryanair.

Своєю чергою держканал "Білорусь 1" повідомив, що міліція затримала Протасевича після того, як його фотографію з аеропорту відправили опозиційному блогеру Антону Мотолько, якого влада Білорусі включили в список терористів.

Він летів з подругою, яка зробила його фото в автобусі [в аеропорту] і відправила іншому опальному блогеру - Мотолько ... той опублікував знімок в Telegram, і міліція відреагувала на інформацію, - стверджує канал.

Якими можуть бути наслідки події для Білорусі і Лукашенка особисто

Існує кілька можливих сценаріїв того, чим обернеться посадка літака і затримання Протасевича для режиму Лукашенка.

Ситуація може розвиватися і дуже не лінійно. З одного боку всі говорять сьогодні про санкції проти Білорусі й це дійсно дуже імовірний сценарій. Але треба розуміти, що Білорусь тільки у 2014 році на тлі кризи в Україні почала виходити з-під санкцій. В принципі, до того 25 років країна жила під постійними санкціями. І вислів про “останнього диктатора Європи” вигадали не сьогодні, а багато-багато років тому. Це звична для цієї країни історія, - розповів у коментарі Парламент.UA політолог Руслан Бортник.

Бортник також вважає, що у стосунках з Білоруссю Україна має поводитися виходячи з національного інтересу.

Все ж таки величезний товарообіг, плюс серйозна залежність України у деяких напрямках, починаючи з будівництва доріг і закінчуючи військовою технікою, тими самими автомобілями МАЗ для наших ракетних систем, - наголосив політолог.

Натомість, Україна, користуючись ситуацією, могла б спробувати змінити так званий Мінський переговорний майданчик по Донбасу, однак треба розуміти, що Росія на це не піде, зауважив Бортнік.

Знаєте від Мінського перемовного майданчика залишився лише бренд, сама назва. Всі перемовини ведуться понад рік онлайн, реально ніхто Білорусь не відвідує. Звісно ця ситуація знову дає підстави ставити питання про відмову від мінського формату. Але ми розуміємо, аби перемовини продовжувалися, треба, щоб на це погоджувалися усі сторони. А я не думаю, що сьогодні російська сторона погодиться змінити навіть номінально назву перемовного майданчика. Адже з їхнього боку це означало б зраду партнера Білорусі, - сказав екперт.

Що ж до Європи, то ймовірність серйозних заходів проти Білорусі теж не настільки очевидна, як видається на перший погляд:

З іншого боку білоруські силові структури можуть домогтися якихось показань чи зізнань з боку Протасевича. Адже у разі ймовірної співпраці із західними спецслужбами, це може стати серйозним міжнародним скандалом і перетворитися на предмет серйозних закулісних торгів, - підсумував політолог.

Тим часом Генеральний секретар Європейської служби зовнішніх дій Стефан Санін від імені міністра закордонних справ ЄС Хосепа Борреля викликав представника Білорусі в Європейському Союзі Олександра Міхневича, щоб засудити неприйнятний крок білоруської влади, щоб змусити цивільний літак приземлитися в Мінську і затримати журналіста-опозиціонера. За словами Європейського Союзу, посол був проінформований про різке засудження інституціями ЄС та державами-членами ЄС "примусових дій, якими білоруська влада загрожує безпеці пасажирів та екіпажу".

Санін висловив позицію Європейського Союзу, який вважає дії білоруської влади "черговою грубою спробою замовкнути опозиційні голоси в країні", і вимагав негайного звільнення Романа Протасевича.

Очікується, що заходи, вжиті у відповідь на дії Мінська, будуть оголошені в найближчі дні. Серед них може бути заборона на відвідування повітряного простору Європейського Союзу для "Белавіа", відмова від використання білоруського повітряного простору західними авіакомпаніями, особисті санкції проти тих, хто причетний до ситуації та інші кроки.

Зокрема вже вранці 24 травня Wizz Air та AirBaltic припинили політ над Білоруссю. Керівництво перевізника, яке базується в Ризі, пояснило зміни маршрутів занепокоєнням щодо безпеки своїх пасажирів. Ранкові рейси з Риги до Одеси та Тбілісі проходили без входу літаків у повітряний простір Білорусі. Польська влада також повідомила LOT про можливість скасування рейсів над Білоруссю для LOT. Інші перевізники поки що не коментують ситуацію і продовжують літати над Білоруссю.

Інформаційне агентство "Інтерфакс" цитує керівника "Белаеронавігації" Валеріана Гродзя, який заявив, що великих змін у рейсах не було:

Загалом, я не можу сказати, що Білорусь обійшли, але остаточно це стане відомо через якийсь час, - резюмував Гроздь.

Скасування рейсів над територією Білорусі може призвести до збитків для білоруського бюджету, додав чиновник.

Щодня до пандемії над Білоруссю літало близько 600 літаків. Супровід кожного з них коштує в середньому близько 40 євро на кожні 100 км маршруту. Послугами компанії "Белаеронавігація", яка регулює рух на повітряних маршрутах, користувалися майже 100 різних авіакомпаній. У 2020 році кількість рейсів різко зменшилася, але в 2021 році їх знову стало більше. Можна лише здогадуватися, як реагуватимуть перевізники на інцидент із літаком Ryanair, - розповів Гроздь.

Що робитимуть країни Європи задля посилення безпеки польотів

Після затримання блогера в Мінську соцмережі закликають до бойкоту Ryanair. Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора Лукашенка. Авіакомпанії закидають те, що вона не дотримала безпеки польотів пасажирами.

У зв`язку з цим, на закиди обурених відреагувала Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO). У заяві організації не виключається можливість порушення основного документа в цій області - Чиказької конвенції. В повідомленні ICAO вжила словосполучення "forced landing" - змусили приземлитися. Тобто там розуміють, що не все було добровільно. Однак механізму реагування та такі ситуації міжнародна спільнота раніше не виробила, оскільки в цьому не було потреби.

Українські експерти в галузі цивільної авіації та міжнародного права вважають, що влада Білорусі перевищила свої повноваження та порушила міжнародне право.

Справа явно політично мотивована. ІКАО (Міжнародна організація цивільної авіації -) та інші організації, які займаються безпекою польотів, не мають процедур реагування на такі політичні справи. Таких рішень не існує, - заявив білоруському Радіо Свобода колишній глава Державіаслужби України Денис Антонюк.

Водночас,  дуже важливо, щоб західні країни та міжнародні організації вже висловили свою реакцію на інцидент. Але однієї реакції недостатньо.

Процедури реагування на політичну складову в таких ситуаціях потребують розробки та запровадження. Не виключено, що ця справа в Білорусі стане рушієм для виключення подібних ситуацій в інших країнах у майбутньому. Але це довгий шлях, неможливо взяти і вирішити все з завтрашнього дня, - вважає експерт.

Антонюк додав, що міжнародні авіаційні органи повинні не лише заявити, що подібні ситуації не повинні повторюватися в майбутньому, але і зробити все, щоб цього не сталося деінде.

Справа дуже обурлива, бо не можна втручатися в роботу цивільної авіації таким чином і з цією метою. Більше того, крім незручностей для пасажирів, ця справа має і аспекти безпеки. Важливо розробити або принаймні зрозуміти, як авіаційні органи повинні реагувати, щоб сформулювати правила та процедури реагування. Щоб було зрозуміло: літак приземлився таким чином - повітряний простір закритий або проводиться аналіз безпеки, згідно з яким вирішується, чи можна продовжувати політ там, чи потрібно закрити простір і направити літаки через інші країни.

Аеропорт "Мінськ" (Фото: Белта)

Андрій Гук, експерт з міжнародного авіаційного права, наголосив, що для перехоплення літака повинні існувати розумні підстави, які вказували б на використання літака в цілях, несумісних з принципами Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, так званої Чиказької конвенції.

Повідомлення про замінування не підтвердилось. Але наскільки воно було таким, що дало обґрунтовані підстави, невідомо. Навряд чи це може бути серйозним повідомленням. Неможливо буде приховати справжню мету перехоплення літака, - написав у своєму коментарі Андрій Гук.

За його словами, у разі перехоплення, життю людей, які перебувають на борту літака, не повинно загрожувати.

У випадку з рейсом Ryanair був найближчий аеропорт для примусової посадки - не на території Білорусі. Тобто перехоплення літака створювало загрозу життю людей, які перебувають на борту, та безпеці літака, якщо загрозу вважатимуть реальною. Крім того, перехоплення винищувачами є крайнім заходом, якому повинен передувати певний радіообмін та інше (Додаток 2 до Чиказької конвенції - Правила користування повітряним простором, Інструкції щодо використання повітряного простору Республіки Білорусь). Вони відразу ж підняли винищувача , - пише експерт.

Андрій Гук також зазначив, що, згідно з правилом Додатку 2 до Чиказької конвенції, перехоплення, якщо воно вже відбулося, може використовуватися лише для ідентифікації повітряного судна або направлення його на правильний маршрут або для запобігання реальним загрозам.

Цей кордон перетнули. Чи не могла авіакомпанія не виконувати вказівки диспетчерів та винищувачів? Ні, вона не могла, бо вона перебувала у повітряному просторі Білорусі і повинна була виконувати ці вказівки, - говорить експерт.

Експерт прогнозує кілька наслідків перехоплення літака.

 Авіакомпанія може вимагати компенсації. І, ймовірно, отримає їх. Європейський Союз може вимагати від Білорусі компенсацію. Може навіть подати суперечку до ІКАО. Він може закрити простір Білорусі для своїх літаків. З часом він може навіть подати апеляцію проти Білорусі до Міжнародного суду ООН, - вважає Андрій Гук.

Однак, що саме із перелічених заходів буде реалізовано залежить від країн-учасниць конфлікту та реакції їхніх однодумців у США та Європі, бо на переконання експерта, це саме той випадок, коли міжнародне право зводиться до політичної волі.

1