Хто такий новий міністр економіки, як потрапив в уряд та чи стане прем'єром

Експерти розповіли про стрімкий кар'єрний успіх, майбутню команду Олексія Любченка та перші виклики
Ексклюзив
Хто такий новий міністр економіки, як потрапив в уряд та чи стане прем'єром
Міністр економіки Олексій Любченко (Фото: УНІАН)
24 Травня 2021, 20:56
читать на русском

Новоспечений міністр економіки Олексій Любченко, також став першим віцепрем'єром, що по суті робить його другою після прем’єра Шмигаля людиною в уряді. За які завдання має взятися Любченко насамперед, аби зрушити українську економіку з “мертвої точки” та чи приведе стрімкий кар'єрний злет вчорашнього податківця у прем’єрське крісло розбирався Парламент.UA.

Чому відправили у відставку міністра Петрашка

Попередник Любченка на посаді міністра економіки Ігор Петрашко працював з квітня минулого року. Заяву на звільнення написав сам, хоча про це його начебто попросив сам президент Володимир Зеленський. Офіційною причиною для його звільнення, за словами заступниці голови фракції “Слуги народу” Євгенії Кравчук стало те, що нардепи "не почули від Петрашка проривних ідей, які необхідні для зміцнення економіки".

Однак звільнити Петрашка намагалися ще минулої осені. Тоді йому дорікали через погану комунікацію та відсутність стратегії підтримки аграрної промисловості та плану економічного розвитку держави найближчим часом.

Перед голосуванням за свою відставку 18 травня Петрашко відзвітував про свої успіхи на посаді міністра економіки. Головним досягненням назвав "стабілізацію економіки в умовах коронакризи".

Вперше в історії ми пройшли кризу без кардинальних потрясінь - в стабільному курсовому середовищі і з одночасним підняттям як мінімальної, так і середньої зарплати.

Підняття зарплати було абсолютно обґрунтованим, воно сприяло росту ВВП на 0,2% в річному еквіваленті і збільшенню споживчого попиту, - заявив Ігор Петрашко.

У відповідь нардепи дорікнули Петрашкові через держрегулювання цін на пальне, погіршення інвестклімату та 19 млрд грн збитків "Нафтогазу".

Своєю чергою економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зауважив, що Петрашко не зреалізував своїх завдань на посаді міністра, через що країна отримала негативний результат розвитку української економіки, падіння промисловості. Ба більше, у 2020 відбувся найбільший за два десятиліття відтік іноземних інвестицій.

Всі говорять про необхідність структурних реформ. Що це таке? На сьогодні українська економіка класичний приклад колоніальної економіки: ми продаємо сировину, напівфабрикати та робочу силу, тобто рабів по-інакшому, даруйте на слові. Натомість отримуємо бусики та люстерка, тобто товари з високою доданою вартістю.

Аби стати дійсно розвинутою країною з високими доходами населення, потрібно міняти структуру: збільшувати обсяг товарів з високою доданою вартістю, які виробляють в Україні. Якщо цього не буде, ми завжди будемо бідними.

Якихось змін в структурі економіки за Петрашка не відбулося, отже його заміна на посаді є абсолютно очікуваною, - пояснив Олег Пендзин.

Олексій Любченко

Олексій Любченко (Фото: facebook)

Як Любченко опинився у міністерському кріслі

Останній рік Олексій Любченко очолював Державну податкову службу. І як заявили у “Слузі народу” показав дуже хороший результат. Зокрема збільшив надходження до бюджету "без драконівських заходів".

Як заявив сам Любченко, за перший квартал цього року до бюджету додатково надійшло 18 млрд гривень ПДВ, що в півтора раза більше за такий же період минулого року. У Податковій службі наголосили, що такий результат отримали навіть без росту економіки, а завдяки хорошій реакції підприємців на створення прозорих, чесних та конкурентних умов ведення бізнесу. Легальний бізнес сплачує більше податків, тому що отримує більшу частку ринку коштом детінізації.

Любченко закінчив Київський державний економічний університет за фахом "Економічне і соціальне планування", окрім того, отримав ступінь кандидата економічних наук.

Також Любченко був заступником голови Державної податкової адміністрації України з 2009 року, а потім став директором Департаменту оподаткування юридичних осіб Державної податкової служби України.

А тоді кілька років до призначення в Державну податкову службу у 2020 році був першим віцепрезидентом "Украгрохімхолдингу" на Черкащині.

На думку політолога, директора Українського інституту політики Руслана Бортника, звільнення Петрашка та призначення Любченка - це спроба забезпечити більш ефективний контроль над Мінекономіки з боку Офісу Президента.

І Міністерство інфраструктури, і Мінекономіки - це два ключових міністерства, які контролюють 15 ключових державних компаній. І Криклій, і Петрашко були не до кінця лояльні до Офісу президента, бо один з них орієнтувався на великий бізнес, інший на міністра внутрішніх справ Авакова більшою мірою, це теж були вагомі причини.

Окрім того, призначення Любченка на посаду міністра економіки - це можлива підготовка до реалізації російського сценарію в нашому уряді. Нагадаю, що свого часу Мішустін в Росії прийшов на посаду прем’єрміністра теж з голови Податкової адміністрації.

Можливо це підготовка до формування третього уряду Зеленського з відставкою Шмигаля, і заміною на Любченка уже восени. Це рішення відзначається кількома рисами. По-перше, це подальша технократизація уряду. По-друге, акцент саме на економічний блок і розв'язання економічних проблем. По-третє, досвідченість Любченка, адже досвід у нього в органах державної влади є домінуючим сьогодні в уряді. Більш досвідченого там зараз немає, навіть порівняно з Аваковим.

Також варто відзначити високу ефективність Любченка та розуміння ним того, як працюють фінансові потоки. Тобто - професійність, ефективність та абсолютна лояльність до Офісу президента.

Хоча спостерігаючи за кар’єрою Любченка, мені здається що ця фігура досить таки потенційно самостійна і може створювати конкуренцію, - зауважив Руслан Бортник.

Читайте також

Що чекає на Любченка в уряді

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль уже дав перше доручення Олексієві Любченку на посаді міністра економіки - активізувати законопроєктну діяльність міністерства.

Мінекономіки взяло на себе зобов'язання подати найбільшу кількість законопроєктів. Тому одразу дав доручення Любченку активізувати законопроєктну діяльність відомства. Важаю, досвід, який має Олексій Миколайович, стане в пригоді для втілення важливих завдань, поставлених перед міністерством, - заявив Шмигаль у своєму Телеграмі.

Своєю чергою економічний експерт Олег Пендзин вважає, що першочергове завдання Любченка - це створення плану соціально-економічного розвитку, який має ухвалюватися на середньострокову перспективу на три, а то й п’ять років. Тобто плану, який визначатиме, куди йде країна, і бюджет формуватиметься вже під завдання, які в ньому визначені. Адже наразі по суті, стратегії розвитку економіки визначаються в бюджеті: що Міністерство фінансів заклало в той бюджет, те й фінансується, а що не заклало - ні.

Інша справа чи впорається Любченко, наголошує Олег Пендзин.

Він один в полі не воїн і залежить від того, хто прийде з ним в команді. Адже пан Любченко стає першим віцепрем'єр-міністром економіки. Тобто перший віцепрем'єр має таке коло обов’язків, що він до того міністерства навіть голову опускати не буде, бо має купу інших питань. А реальним міністром економіки буде перший заступник Любченка, а ця кандидатура поки що вільна, там є вакансія.

Панові Любченку дали під керівництво весь економічний блок, це не лише податкова, а й Мінфін і Мінекономіки. Тобто рівень завдань напрочуд великий, - пояснив Олег Пендзин.

1