Топ провалів Степанова та чому Криклія та Петрашка звільняють разом з ним

Хто замінить міністрів та чи покращить це роботу уряду: аналіз ситуації
Ексклюзив
Топ провалів Степанова та чому Криклія та Петрашка звільняють разом з ним
Максим Степанов (Фото: УНІАН)
18 Травня 2021, 10:47
читать на русском

Вже незабаром у Кабміні відбудуться чергові кадрові пертурбації: хочуть замінити міністра економіки, інфраструктури та охорони здоров’я. Ігор Петрашко та Владислав Криклій на прохання президента Зеленського вже подали заяви на звільнення, а от скандальний очільник МОЗу Максим Степанов йти з власного бажання не збирається. Хто посяде міністерські крісла, що незабаром звільняться, та чи врятує чергова хвиля звільнень уряд Шмигаля з’ясовував Парламент.UA.

За що звільняють міністра економіки Ігоря Петрашка

Ігор Петрашко очолював міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з березня 2020 року. За його не довгу каденцію на посаді міністра це вже друга спроба його звільнити. Вперше про це заговорили ще восени торік. Тоді у фракції "Слуги народу" заявили, що невдоволені комунікацією Петрашка та мають до нього питання через відсутність стратегії підтримки аграрної промисловості і розуміння економічного розвитку держави найближчим часом.

Ігор Петрашко

Ігор Петрашко (фото: УНІАН)

Нині ж заступниця голови фракції Євгенія Кравчук заявила, депутати "не почули від Петрашка проривних ідей, які необхідні для зміцнення економіки".

Загалом Ігор Петрашко за понад рік у міністерському кріслі особливо чимось вирізнитися не встиг, у медійному полі також не був активним, на відміну від попередника Тимофія Милованова.

Серед відносних успіхів міністра Петрашка можна назвати його фактично виконану обіцянку розробити концепцію національного аудиту економіки. Після проведеного урядом комплексного аудиту затвердили Національну економічну стратегію до 2030 року.

Однак, останніми днями на адресу Петрашка звучало чимало критики через "бензиновий скандал", після того, як уряд впровадив регулювання цін на бензин та дизпаливо. Своєю чергою Петрашко назвав такі заходи "вимушеними та тимчасовими".

Це відповідь на необґрунтоване зростання цін на пальне в роздрібних мережах. Уряд за здорову і прозору конкуренцію на ринку пального. Але в той же час уряд має захистити простих споживачів, які і так постраждали від вимушених карантинних обмежень. Граничний розмір торговельної надбавки унеможливить маніпуляцію цінами, стабілізує ринок роздрібної торгівлі пальним та запровадить прозорий механізм ціноутворення, - прокоментував Петрашко.

У відповідь найбільші мережі заправок припинили продаж преміального пального, щоб не торгувати у збиток.

Тим часом на місце Ігоря Петрашка пророчать чинного голову Державної податкової служби Олексія Любченка.

Чому міністр інфраструктури Владислав Криклій йде у відставку

А от про міністра інфраструктури Владислава Криклія ЗМІ згадували частіше. Він обіймав міністерське крісло ще з часів уряду Олексія Гончарука. До цього Криклій був радником незмінного міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та начальником головного сервісного центру МВС України та опікувався його реформуванням.

Владислав Криклій

Владислав Криклій (Фото: Міністерство інфраструктури України)

Однак чи не найбільше він запам’ятався скандалом через свою заступницю Олександру Клітіну. Спершу депутат Антон Поляков, якого тоді якраз виключили з лав "слуг народу", оприлюднив аудіозапис розмови у якій обговорюють, що Клітіна начебто отримала посаду "через ліжко".

Після цього вона потрапила на гачок пранкера "Джокера" і у листуванні, яке звісно оприлюднили, нарікала на Криклія і заявляла, що й сама готова обійняти міністерське крісло.


Своєю чергою Криклій запропонував піти своїй заступниці у відставку.

Нині ж офіційна причина для звільнення Криклія, як і у випадку з Петрашком, низька ефективність на посаді. Замінити Криклія може голова "Укравтодору" Олександр Кубраков.

Читайте також

Чи відправлять очільника МОЗ Степанова у відставку

А от хто не викликає здивування у переліку міністрів на звільнення - очільник Мінздоров’я Максим Степанов, якого найбільше критикують у чинному уряді.

Зокрема через скандал із закупівлею вакцини від коронавірусу. Наприкінці грудня стало відомо, що Україна купуватиме вакцину китайського виробника Sinovac через українську фірму-прокладку та за ціною чи не найвищою у світі. До того ж згодом з’ясувалося, що робота з Sinovac через посередника була вимогою саме української сторони. Тоді цією історією зацікавилося НАБУ та розпочало розслідування можливих зловживань під час закупівель.

Саме це і стало головним приводом для ініціації відставки Степанова, повідомили в "РБК-Україна" пославшись на свої джерела. За офіційною версією прем’єра Шмигаля, Степанова хочуть звільнити через незадовільні темпи вакцинації.

Степанов

(Фото: УНІАН)

Однак це далеко не єдиний скандал у який втрапив міністр Степанов. Ще на початку пандемії COVID-19 розгорілася справжня епопея через закупівлю захисних костюмів. Тоді держпідприємство "Медичні закупівлі" оголосило конкурс на закупівлі захисних костюмів, обрало переможця — українську компанію. Та мала зшити та продати костюми за ціною 242 грн за штуку.

Однак у Мінздоров’ї заявили, що українські костюми не підходять за якістю. Тож провели власну закупівлю вдвічі дорожчих костюмів китайської компанії — по 488 грн за штуку. Кращі, за словами МОЗ, костюми, приїхали в Україну із затримкою, коли кількість хворих значно зросла.

Значні проблеми були і з закупівлею ліків за бюджетні кошти. Пацієнтські організації онкохворих, людей з ВІЛ тощо били на сполох через зволікання, непідписані документи та провалені закупівлі. Своєю чергою МОЗ звинуватило у затримці "Медичні закупівлі".

Ще один камінь у город Степанова - обіцяні 300% надбавок до зарплат лікарям, що борються з коронавірусом, які в результаті отримали далеко не всі.

А вирішальний удар по Степанову вочевидь зробила третя хвиля захворюваності на коронавірус. Заповненість ліжок у лікарнях сягнула критичних масштабів, а Степанов заявив, збільшувати їх нема куди. Окрім того, волонтери незліченну кількість разів повідомляли про нестачу кисню для пацієнтів та виписування їх з лікарень у небезпечному стані.

Не всіх пацієнтів виписують додому, тому що їм стає легше. декого виписують для того, аби не псувати статистику смертності лікарні. Якщо вам намагаються віддати такого тяжкого родича додому - ви маєте розуміти до чого готуватися, - писала у своєму Фейсбуку волонтерка Леся Литвинова.

Окрім того Степанова вже не вперше намагаються відправити у відставку. Збирати голоси на це у парламенті почали ще восени. Ба більше минулого місяця під час виступу очільника МОЗ у Верховній Раді народні обранці викрикували йому "Ганьба" та "Вбивця".

Попри це залишати міністерське крісло Степанов не поспішає. Зокрема оприлюднив відеозвернення, де сказав що заяви на звільнення - не писав.

Своєю чергою парламентський комітет з питань здоров'я нації так і не підтримав подання прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо відставки Степанова: семеро членів - за, семеро - утрималися і один проголосував "проти".

В результаті комітет рекомендував Раді самій під час голосування визначитися чи звільняти Степанова.

Чому вирішили відправити міністрів у відставку

Якщо про відставку Степанова говорять постійно, то передумови для звільнення Криклія та Петрашка менш очевидні. Однак їх варто було очікувати, вважає політолог Віктор Таран. Адже так Офіс президента намагається відбілити свою репутацію.

Офіс президента працює в режимі "чорно-білого кіно". Тобто всі позитивні моменти намагаються підсвітити, а на всі негативні - реагують кадровими змінами.

Зараз в Офісу президента є одна глобальна проблема і один позитивний кейс. Проблема з економікою - ВВП падає п’ятий квартал підряд. Натомість є "Велике будівництво", яке хочуть піарити далі й разом з тим краще його контролювати.

Відповідно до цього й хочуть зробити кадрові перестановки: міністра економіки прибрати, повісивши на нього увесь негатив через становище економіки.

А у "Велике будівництво" хочуть вкладати і далі більше грошей, але там треба за всім ретельно стежити. Криклій же, який є ще ставлеником часів Гончарука, туди не дуже підходить, тож хочуть туди призначити когось надійнішого, аби контролювати, наприклад, корупційні ризики тощо.

Але проблема полягає у тому, що глобально це ситуацію не міняє, адже становище з економікою все одно жахливе і міняти тут треба прем’єра Шмигаля. Але кого на його місце ставити Офіс президента не знає: Тимошенко вони бояться, а з Гройсманом не домовилися, - відзначає Віктор Таран.

1