Де вакцина: чому Степанов провалив вакцинацію від коронавірусу

Поки Україна очікує на доставку вакцини, в країнах ЄС отримали уже 33 млн людей вакцинацію
Ексклюзив
Де вакцина: чому Степанов провалив вакцинацію від коронавірусу
Вакцина, вакцинація (фото: pexels)
18 Лютого 2021, 20:29
читать на русском

На 15 лютого була запланована в Україні вакцинація проти коронавірусу. За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, все було підготовлено до першого етапу і відповідало встановленим нормам. Але говорили, балакали, сіли та й заплакали. Тиждень уже добігає кінця, а країна так і не отримала жодної доставки вакцини. Поки Степанов виправдовується, світ рухається нестримними кроками - десять країн зробили понад 75% щеплень і готуються  до другого-третього етапу вакцинації.

Чому досі немає вакцини в Україні?

Під час брифінгу міністр охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив, що в Україні вакцинація громадян проти COVID-19 розпочнеться 15 лютого. Пізніше те саме підтвердив і головний санітарний лікар Віктор Ляшко (досьє Ляшка) в інтерв'ю BBC.

Напередодні вакцинації 14 лютого в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" Степанов  заявляє, що Україна виконала всі формальні умови для отримання вакцини проти COVID-19, і зараз відбувається технічний процес відвантаження цієї вакцини.

А 15 лютого, коли Україна уже повинна була розпочати вакцинацію, міністр заявляє, що вакцина не прибула. Виникли проблеми в організації логістики.

Виникли певні технічні проблеми логістичного абсолютно характеру, я думаю, що вони будуть вирішені буквально за декілька днів, - сказав він.

За його словами, згідно з укладеними договорами, Україна очікує мільйон доз вакцини у лютому та мільйон доз в березні цього року.

До того ж очільник МОЗ стверджує, що на сьогодні в Україні готова повністю вся медична інфраструктура, сформовані мобільні бригади, які будуть вакцинувати, сформовані списки по прізвищах людей, яких будуть вакцинувати на першому етапі. Але українці втрачають довіру виробників вакцин через спроби зриву вакцинації у країні.

Своєю чергою, прем'єр-міністр Денис Шмигаль захищає міністра, стверджуючи, що країни Європейського Союзу також потерпають від дефіциту вакцин, не лише одна Україна.

На жаль, сьогодні спостерігається дефіцит вакцин, і країни Європейського союзу його також відчули. Всі відзначають, що проблема однакова - це зміщення строків поставок вакцин, - сказав він.

Вакцина

Скандал Степанова із китайською вакциною

В кінці грудня стало відомо, що Україна купуватиме вакцину від COVID-19 від китайського виробника Sinovac через українського посередника. Оприлюднена ціна закупівлі однієї дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестувань у Бразилії показала лише 50,38%. І закупила Україна в компанії Sinovac 1 млн 913 доз вакцини.

3 лютого НАБУ провело розслідування, у якому викрило можливі зловживання при закупівлі вакцини. Державне підприємство "Медичні закупівлі України" розпочало перемовини про закупівлі вакцини з орієнтовною вартістю близько трьох доларів за дозу, що перебували на фінальному етапі процесу. Проте, згодом міністр Максим Степанов в ручному режимі зупинив цей процес та доручив розпочати перемовини щодо закупівлі китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech.

До того ж історія з махінаціями довкола вакцини "вилізла на світ", коли журналісти сайту Chas News додзвонилися в офіс компанії Sinovac, і там відповіли, що працювати з "Лекхімом"  їм сказала влада України. Таким чином, якщо оприлюднена інформація є правдивою, Степанов збрехав, коли говорив, що на контракті з фірмою, пов`язаною з ексглавою МОЗ Богатирьовою, наполягали в Китаї.

Тим часом Степанов заперечує таку інформацію і стверджує, що веде прозору політику закупівлі вакцин від Covid-19.

Читайте також

Вакцина

Вакцина, вакцинація (фото: pexels)

Чи відправлять Степанова у відставку?

Народний депутат від "Слуги народу" Данило Гетманцев 17 лютого заявив, що міністра охорони здоров`я Максима Степанова можуть відправити у відставку, якщо до кінця тижня в Україні не розпочнеться обіцяна урядом вакцинація від коронавірусу.

Проте, поки це питання не ставилось на розгляд парламенту, але така думка є і її можуть обговорити вже на наступному тижні, якщо обіцяна вакцинація не почнеться до кінця цього тижня.

Суть навіть не в тому, чи 15 числа почнеться вакцинація, чи 20 або 21, число, я так розумію, не стане вирішальним для перемоги над коронавірусом. Але якщо ти міністр і ти пообіцяв на всю країну, то обіцяне треба виконувати, - підкреслив Гетманцев.

Тим часом в Офісі президента вважають, що вакцинація в Україні - це відповідальність міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Попри затримку вакцинаційної кампанії, ні звільняти, ні відсторонювати його від обов'язків наразі не збираються.

Кейс вакцинації – це абсолютна зона відповідальності чинного міністра охорони здоров'я. Він повинен цей кейс до кінця відпрацювати й відповідним чином показати ефективність або неефективність, - зазначив радник глави ОП.

Яку ж вакцину таки отримає Україна?

Оскільки план із вакциною Pfizer провалився, Україна 16 лютого подала на реєстрацію вакцини Oxford/AstraZeneca (Велика Британія та Оксфордський університет), яка виробляється за ліцензійними угодами на потужностях Serum Institute (Індія).

Всесвітня організація охорони здоров’я цього ж дня схвалила вакцину AstraZeneca для екстреного застосування й дала "зелене світло" на її використання.

То ж 18 січня у МОЗ заявили, що тепер вакцинація розпочнеться в Україні з вакцини AstraZeneca виробництва Індії. А міністр охорони здоров'я Максим Степанов знову пообіцяв, що до кінця тижня українців таки почнуть вакцинувати.

Вакцина, коронавірус

Вакцина, коронавірус (фото: Pexels)

Скільки країн уже почали вакцинацію?

Поки Україна очікує на доставку вакцини, в країнах Європейського Союзу отримали уже 22 млн людей першу дозу вакцини проти коронавірусу, або 5% населення.

Десятки країн почали вакцинацію ще у грудні 2020 року. Велика Британія стала першою країною, яка розпочала масову вакцинацію серед свого населення у Європі. Зараз в країні щеплення отримали  13,7% людей.

Також в лідерах є Ізраїль, який вакцинував уже 37% населення. За ним іде США, які ввели 32,2 мільйона вакцин 7,9% населенню.

Китай зробив 24 мільйони щеплень, тоді як Індія, де виробляють значну частину світових вакцин, ввела лише 4 мільйони вакцин, що складає лише незначний відсоток понад мільярдного населення країни.

Загалом, десять країн уже зробили 75% щеплень, тим часом як 130 країн, серед яких і Україна, досі не отримали жодної дози вакцини.

Реакція соцмереж на вакцинацію

На обіцянки Степанова і його провал із вакцинацією українці дивляться скептично. У соцмережах уже поширюються жарти, і ось деякі з них:

1