НАБУ розслідує закупівлю вакцини Україною за найвищими у світі цінами

НАБУ відкрило справу проти посадовців МОЗ за закупівлю китайської вакцини
Головне
НАБУ розслідує закупівлю вакцини Україною за найвищими у світі цінами
Вакцина від коронавірусу (фото: Pexels)
10 Лютого 2021, 14:29
читать на русском

3 лютого НАБУ розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.

Про це повідомили на сайті ради громадського контролю НАБУ.

Зазначено, що саме рада громадського контролю звернулася до НАБУ із заявою про відкриття кримінального провадження. Причиною звернення стало те, що спочатку ДП "Медичні закупівлі" розпочало перемовини про закупівлі вакцини з орієнтовною вартістю близько трьох доларів за дозу перебували на фінальному етапі процесу.

Проте згодом міністр Максим Степанов (досьє Максима Степанова) в ручному режимі зупинив цей процес та доручив розпочати перемовини щодо закупівлі китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech.

Оприлюднена ціна закупівлі однієї дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестувань у Бразилії показала лише 50,38%.

Попередня правова кваліфікація провадження: зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України), - додали в раді громадського контролю.

Читайте також

Нагадаємо, історія з махінаціями довкола вакцини "вилізла на світ", коли журналісти сайту Chas News додзвонилися в офіс компанії Sinovac, і там відповіли, що працювати з "Лекхімом"  їм сказала влада України. Таким чином, якщо оприлюднена інформація є правдивою, Степанов збрехав, коли говорив, що на контракті з фірмою, пов`язаною з ексглавою МОЗ Богатирьовою наполягали в Китаї.

Детальніше про закупівлю китайської вакцини Україною читайте у нашому матеріалі: Корупційна змова: китайську вакцину Україна отримає через ексрегіоналку Богатирьову.

1