Чого це я маю бути фігурантом? – Степанов прокоментував розслідування закупівлі вакцин

Міністр стверджує, що готовий співпрацювати з НАБУ
Головне
Чого це я маю бути фігурантом? – Степанов прокоментував розслідування закупівлі вакцин
Максим Степанов / Facebook
10 Лютого 2021, 21:40
читать на русском

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов прокоментував розслідування НАБУ щодо закупівлі китайських вакцин за найвищими в світі цінами.

Свої коментарі Степанов оприлюднив  в ефірі телеканалу "Україна 24".

Степанов (досьє Максима Степанова) стверджує, що МОЗ веде прозору політику закупівлі вакцин від Covid-19.

Я можу лише сказати, що ми ведемо прозору політику, і будь-які контракти про забезпечення України вакциною, укладаються абсолютно прозоро, транспарентно – безпосередньо з виробниками вакцин. Тому більше нема чого додати щодо закупівлі вакцин, де в нас є шалений попит у світі. І зрозуміло, що весь світ перебуває в тій ситуації, коли вони купують вакцини, де є можливість безпосередньо домовитись з виробником, - сказав міністр.

Степанов також намагався пояснити, чому Україна закупила вакцину за такою високою ціною – 17,85 долара за дозу.

Єдине, що можу вам сказати, що ті пропозиції, які надходили в МОЗ у результаті перемовин, – там ціни різняться від 5 доларів до 33,9 долара за вакцину. Щоб ви розуміли, що є різні ціни в різних виробників, - пояснив міністр.

На запитання, чи є він фігурантом у справі НАБУ, Степанов відповів:

Чого це я маю бути якимось фігурантом якоїсь справи? Треба в НАБУ запитувати. Щобільше, ми максимально зацікавлені, особливо я зацікавлений, тому що це така річ, яка кидає тінь на міністерство. Тому я зацікавлений у максимально швидкому розслідуванні. Зі свого боку можу сказати, що при будь-якому запиті від правоохоронного органу до нас щодо якихось документів – всі документи будуть надані миттєво.

Читайте також

Нагадаємо, 3 лютого НАБУ розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника. Оприлюднена ціна закупівлі однієї дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестувань у Бразилії показала лише 50,38%.

Історія з махінаціями довкола вакцини "вилізла на світ", коли журналісти сайту Chas News додзвонилися в офіс компанії Sinovac, і там відповіли, що працювати з "Лекхімом"  їм сказала влада України. Таким чином, якщо оприлюднена інформація є правдивою, Степанов збрехав, коли говорив, що на контракті з фірмою, пов`язаною з ексглавою МОЗ Богатирьовою наполягали в Китаї.

Детальніше про закупівлю китайської вакцини Україною читайте у нашому матеріаліКорупційна змова: китайську вакцину Україна отримає через ексрегіоналку Богатирьову.

1