НАБУ мало зацікавитись Степановим ще до підозри у махінаціях з вакциною

Валентина Варава

Волонтерка

НАБУ мало зацікавитись Степановим ще до підозри у махінаціях з вакциною
Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов (фото: УНІАН)
10 Лютого 2021, 18:04
читать на русском
Попри все, судячи з політичних трендів, до відставки міністра Степанова навряд дійде

Я здивована, що лише після можливих зловживань під час закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac по $17,85 за дозу за допомогою приватної фірми-посередника, Національне антикорупційне бюро звернуло увагу на те що коїться у міністерстві Степанова. 

До Степанова виникали питання і раніше

Ми вже бачили подібну ситуацію майже рік тому із закупівлею захисних костюмів, які були придбані поза системою державного підприємства “Медзакупівлі” за завищеною ціною. До того ж вони не мали сертифікації по факту. 

Тому я вважаю що безкарність, і призводить по повторення подібних ситуацій, адже тепер ми бачимо майже те саме по китайській вакцині Sinovac. Добре, що з’ясувалося те, що це саме Україна наполягала на закупівлі через приватну компанію “Лекхім”. Це яскравий прояв корупції і я сподіваюся, що справу доведуть до кінця, адже у нас зазвичай таких проваджень багато, а результату нема. Так би мовити - всі дуже хочуть посадок, і так уже другу весну. 

Що ще бентежить у системі закупівлі вакцин

Загалом придбання вакцин через міжнародні компанії-посередників сильно не бентежать. Адже, мені здається, що там корупції менше, хоча й не вважаю, що там її геть немає. 

Але насторожує новина про те що про те що вакцину начебто можна буде придбати самостійно та щепитися (ред. - заява міністра Степанова від 17 грудня 2020 під час великої онлайн-розмови Україна і світ у 2021 році). Я, наприклад, маю друзів, які працюють в Сполучених Штатах у міжнародних організаціях і вони розуміють, що не можуть вакцинуватися своїм коштом, не можу щепитися поза чергою. 

Читайте також

Наскільки я знаю, в жодній країні світу вакцина не продається комерційним шляхом, адже це величезний шанс для побудови корупційних схем. Вакцин не вистачає по всьому світу і їх закуповують тільки державним коштом. 

Чи буде відставка Степанова

Попри все, судячи з політичних трендів, до відставки міністра Степанова навряд дійде. Хоча можливо і з’явиться політична воля на це… Загалом же у мене враження, що його покривають, це й дозволяє йому лишатися недоторканим. Принаймні до цього моменту так було.


Контекст. 3 лютого НАБУ розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника. Оприлюднена ціна закупівлі однієї дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестувань у Бразилії показала лише 50,38%.

1