Велика Британія розпочинає масову вакцинацію від COVID-19

Дози вакцин Pfizer/BioNTech зберігаються в морозильних камерах до очікуваного використання
Велика Британія розпочинає масову вакцинацію від COVID-19
Коронавірус, вакцина (фото: Pexels)
8 Грудня 2020, 09:34
читать на русском

Британські постачальники медичних послуг готуються до початку масової вакцинації населення вакциною Pfizer/BioNTech від COVID-19. Велика Британія стала першою західною державою, яка затвердила вакцину проти Covid-19.

Про це повідомляє CNN.

Зазначається, що сьогодні в Британії почався так званий V-Day, тобто старт програми масової вакцинації. Очікується, що на першому етапі близько 70 медичних центрів у Великій Британії будуть робити щеплення вакциною Pfizer/BioNTech людям старше 80 років і медикам.

Вакцинація повинна розпочатись у вівторок, 8 грудня, в Англії, Уельсі та Шотландії. Північна Ірландія заявила, що розпочне введення вакцини на початку тижня, але не уточнила, який день.
Процес, який ускладнює вакцинацію, то це необхідність зберігати вакцину Pfizer/BioNTech у суворих умовах і давати кожному реципієнту дві дози з інтервалом у три тижні.

Заступник виконавчого директора постачальників послуг NHS Сафрон Кордері заявив у неділю, 6 грудня, що 50 госпітальних центрів по всій Англії вже отримали розподіл вакцини.

Кордері також наголосив, що британські працівники сфери охорони здоров'я очікують до 4 мільйонів доз вакцини Pfizer/BioNTech, яка забезпечує до 95% захисту від Covid-19, доступної до кінця грудня.

Читайте також

Уряд Великої Британії уже замовив 40 мільйонів доз вакцини Pfizer/BioNTech, а це достатньо для вакцинації 20 мільйонів людей або третини населення Великій Британії, де зафіксовано більше смертей від Covid-19, ніж деінде в Європі.

Швидкість, з якою британські регулятори затвердили вакцину, випередивши аналогів інших країн Європи та США, викликала питання. Але Кордері заявив, що процес був "неймовірно надійним".

Так, це було коротше, ніж інші процеси затвердження вакцин, але це тому, що все було зроблено за один раз, - сказала він.

У неділю, 6 грудня, глава британського регулятора лікарських засобів також висловив запевнення, заявивши, що вакцина Pfizer/BioNTech "настільки ж безпечна, як і будь-яка загальна вакцина", і що за тими, хто отримує її, спостерігатимуть медичні працівники.

Дози вакцин Pfizer зберігаються в морозильних камерах до очікуваного першого приймання у вівторок, 8 грудня, у Великій Британії.

Зберігання вакцини проти COVID-19 у морозильних камерах

Зберігання вакцини проти COVID-19 у морозильних камерах (фото: CNN)

За даними MHRA, більш ніж кожен десятий реципієнт може страждати побічними ефектами, включаючи біль у місці ін'єкції, головний біль, біль у м'язах, озноб, біль у суглобах та лихоманку. Також перелічено кілька інших, менш поширених побічних ефектів.

Нагадаємо, що Велика Британія стала першою країною у світі, яка отримала вакцину від коронавірусу компаній Pfizer та BioNTech, і перші дози вакцини вже почали прибувати.

Британія першою у світі схвалила вакцину проти коронавірусу компанії Pfizer і BioNTech для широкого використання. Ця вакцина показала ефективність у запобіганні коронавірусу на 95%.

Читайте більше в нашому матеріалі: "Топ-5 вакцин від коронавірусу: яка ефективніша і коли з'являться".