Глава Ryanair звинуватив Білорусь в "повітряному піратстві" 

Він припускає, що на борту літака були співробітники КДБ
Глава Ryanair звинуватив Білорусь в "повітряному піратстві" 
Літак Фото: Fly UIA
24 Травня 2021, 15:26
читать на русском

Виконавчий директор ірландської авіакомпанії Ryanair Майкл О'Лірі звинуватив Білорусь в "повітряному піратстві" щодо екстренної посадки літака в Мінську та захопленні журналіста Романа Протасевича.

Про це повідомляє Newstalk.

За його словами, літак, який летів з Греції до Литви, супроводжували винищувачі після повідомлень, що на його борту була вибухівка, яку так і не знайшли.

Він припускає, що на борту з Протасевичем могли бути співробітники білоруського КДБ.

Схоже, влада мала намір затримати журналіста і його попутника. Ми вважаємо, що в аеропорту також вийшли деякі агенти КДБ, - сказав О'Лір.

Він відзначив, що "п'ятеро чи шестеро осіб залишили літак, але тільки один з них був заарештований, що говорить про те, що інші були співробітниками секретних служб".

На його думку, подібний інцидент трапився вперше з європейською авіакомпанією.

Це випадок із державним викраденням є піратством, що фінансується державою. Ми проінструктуємо наш екіпаж, який зробив феноменальну роботу, щоб вивезти цей літак і майже всіх пасажирів з Мінська через шість годин, - сказав О'Лірі.


Контекст. Нагадаємо, 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака знаходився засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною. За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак, на якому знаходився Протасевич, сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

Після затримання блогера в Мінську соцмережі закликають до бойкоту Ryanair. Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора Олександра Лукашенка.

Тим часом НАТО вимагає негайного міжнародного розслідування, а США назвала викрадення білоруського опозиціонера "терористичним актом", який потребує міжнародної реакції.

В Інтернеті з часом з'явився фрагмент розмови мінського авіадиспетчера із пілотом літака рейсу Афіни-Вільнюс авіакомпанії Ryanair, де той наказав приземлитись, пов'язавши це зі службою безпеки Білорусі.

Читайте також

1