Депутати ВР закликали владу України розірвати "контакти з білоруським режимом"

Через затримання Протасевича депутати виступили за посилення санкцій проти влади Білорусі
Важливо
Депутати ВР закликали владу України розірвати "контакти з білоруським режимом"
Українські депутати з прапором Білорусі Фото: сторінка Олексія Гончаренка у Фейсбуці
24 Травня 2021, 11:15
читать на русском

У Верховній Раді України закликали українську владу припинити будь-які дипломатичні контакти з білоруським режимом, окрім як у питаннях біженців та політв'язнів.

Про це йдеться у заяві міжфракційного об'єднання Верховної Ради України "За демократичну Білорусь" щодо затримання білоруського опозиціонера Романа Протасевича

Міжфракційне об'єднання Верховної Ради України "За демократичну Білорусь" закликає на певний час, "доки владу в Білорусі силоміць утримує диктатор Олександр Лукашенко", офіційно визнати білоруський режим таким, що становить загрозу міжнародній безпеці, припинити будь-які дипломатичні контакти з білоруським режимом, окрім питань біженців і політв'язнів.

Текст заяви МФО оприлюднив його голова - народний депутат із фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко у своєму Фейсбуці.

Читайте також

Депутати також вимагають негайно припинити імпорт електроенергії з Білорусі, будь-яке авіасполучення з Білоруссю або над Білоруссю і підготувати новий пакет санкцій Ради національної безпеки і оборони України стосовно білоруських чиновників, зокрема Лукашенка.

Крім того, члени міжфракційного об'єднання пропонують на офіційному рівні назвати Лукашенка "самопроголошеним президентом Білорусі" й використовувати це визначення в офіційній документації.

Закликаємо представників міжнародної спільноти та всіх демократичних країн, приєднатися до цих вимог і підтримати жорстку реакцію щодо режиму Олександра Лукашенка. Тільки так можна змусити режим Лукашенка звільнити Романа Протасевича й інших політв'язнів, - наголошується у заяві.


Контекст. Нагадаємо, 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака знаходився засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак, на якому знаходився Протасевич, сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

Після затримання блогера в Мінську соцмережі закликають до бойкоту Ryanair. Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора Олександра Лукашенка.

Тим часом НАТО вимагає негайного міжнародного розслідування, а США назвала викрадення білоруського опозиціонера "терористичним актом", який потребує міжнародної реакції.

1