Країни ЄС і США хочуть заборонити польоти над Білоруссю

Вони мають намір ввести санкції проти лідера країни
Країни ЄС і США хочуть заборонити польоти над Білоруссю
Літак (фото: Pexels)
24 Травня 2021, 12:01
читать на русском
Сенат США разом із Чехією, Латвією, Німеччиною, Литвою, Ірландією, Польщею та Великою Британією закликали тимчасово заборонити польоти міжнародних рейсів над Білоруссю та ввести санкції проти режиму Лукашенка.

Про це йдеться в їх спільній заяві.

Ми, очільники комітетів закордонних справ у парламентах наших країн, одностайно засуджуємо погрозу застосування сили проти цивільного літака у небі над Білоруссю. Використання винищувача для перехоплення цивільного рейсу Ryanair - це піратський вчинок, здійснений на маршруті між двома країнами-членами НАТО і ЄС. Цей безрозсудний вчинок піддав пасажирів та екіпаж серйозній небезпеці. Це нагадування про нелегітимність влади, яка претендує на повноваження в Мінську, - йдеться у повідомленні.

Вони також закликали до негайного розслідування Міжнародною організацією цивільної авіації (ICAO) порушення вільного транзиту між країнами і погроз літаку і просять ЄС і НАТО застосувати санкції проти режиму Лукашенка, призупинити можливість користуватися механізмами Інтерполу та інших міжнародних організацій для нападу на демократію в Європі.


Контекст. Нагадаємо, 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака знаходився засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною. За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак, на якому знаходився Протасевич, сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

Після затримання блогера в Мінську соцмережі закликають до бойкоту Ryanair. Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора Олександра Лукашенка.

Тим часом НАТО вимагає негайного міжнародного розслідування, а США назвала викрадення білоруського опозиціонера "терористичним актом", який потребує міжнародної реакції.

Читайте також

1