Польща та Угорщина заборонять польоти над Білоруссю

Літаки Wizz Air вже оминають територію республіки
Польща та Угорщина заборонять польоти над Білоруссю
Літак (фото: Pexels)
24 Травня 2021, 14:46
читать на русском

Влада Польщі має намір заборонити своїй авіакомпанії LOT виконувати польоти через територію Білорусі після інциденту з примусовою посадкою літака у Мінську.

Про це пише польське видання RMF FM.

Зазначається, що наразі лише два маршрути перетинають повітряний простір Білорусі - це рейси до Москви та Мінська. Тож, рішення польської влади фактично означатиме скасування рейсів до Мінська, а польоти до російської столиці відбуватимуться за довшим маршрутом в обхід Білорусі.

МЗС Польщі попередило громадян відмовитися від поїздок до Білорусі.

В Міністерстві закордонних справ Польщі назвали вимушену посадку рейсу Ryanair з Афін до Вільнюса у Мінську фактично нападом на три країни ЄС.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський у коментарі Wiadomosci Wirtualna Polska заявив, що реакція ЄС щодо цього інциденту буде "негайною і рішучою". За його словами, може йтися про посилення санкцій, заборону польотів літаків, зареєстрованих в Білорусі, або закриття повітряного простору Білорусі.

Тим часом угорська авіакомпанія Wizz Air вже вирішила направити рейс з Києва до столиці Естонії в обхід повітряного простору Білорусі.

Фото: Victor Tregubov у Фейсбуці

За повідомленням BNS, у компанії поки що не коментують, чи будуть польоти й надалі виконуватися так само.

Читайте також

Допис Романа Синіцина у Фейсбуці

Раніше, нагадаємо, латвійська авіакомпанія airBaltic ухвалила рішення про призупинення польотів над Білоруссю.


Контекст. Нагадаємо, 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака знаходився засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною. За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак, на якому знаходився Протасевич, сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

Після затримання блогера в Мінську соцмережі закликають до бойкоту Ryanair. Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора Олександра Лукашенка.

Тим часом НАТО вимагає негайного міжнародного розслідування, а США назвала викрадення білоруського опозиціонера "терористичним актом", який потребує міжнародної реакції.

1