ЄС може ввести нові санкції проти Білорусі та зупинити наземне транспортне сполучення - ЗМІ

ЄС також розгляне питання про посилення тиску на Білорусь
Важливо
ЄС може ввести нові санкції проти Білорусі та зупинити наземне транспортне сполучення - ЗМІ
Поїзд, транспорт (фото: Pexels)
24 Травня 2021, 15:55
читать на русском

Європейський Союз може запровадити нові санкції проти Білорусі, зокрема зупинити наземне транспортне сполучення та припинити польоти над Білоруссю через затримання засновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича в аеропорту Мінська.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що ввечері 24 травня лідери країн ЄС мають зібратися в Брюсселі для розгляду подальших санкцій проти адміністрації президента Олександра Лукашенка після ситуації з затриманням в аеропорту Мінська.

Потенційні заходи можуть включати призупинення польотів над Білоруссю, заборону національній авіакомпанії країни здійснювати посадку в аеропортах ЄС та блокування наземного транзиту до ЄС з Білорусі, повідомляє особа, знайома з підготовкою до саміту, - пише Bloomberg.

ЄС вже працював над додатковим пакетом санкцій у зв'язку з виборами минулого року, а тепер розгляне питання про посилення тиску на Білорусь.


Контекст. Нагадаємо, 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак, на якому був Протасевич, сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

Після затримання блогера в Мінську соцмережі закликають до бойкоту Ryanair. Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора Олександра Лукашенка.

Тим часом НАТО вимагає негайного міжнародного розслідування, а США назвала викрадення білоруського опозиціонера "терористичним актом", який потребує міжнародної реакції.

Читайте також