Затримання опозиціонера Протасевича - успішна операція російських спецслужб

Руслан Бортник

політолог

Затримання опозиціонера Протасевича - успішна операція російських спецслужб
Фото з відкритих джерел
24 Травня 2021, 17:39
читать на русском
Політолог розповів чи варто Україні підтримати санкції проти Білорусі та відмовитися від "Мінська"

Затримання в Білорусі опозиціонера Романа Протасевича 23 травня викликало реакцію найвпливовіших крани світу, які нині вимагають звільнення 26-річного журналіста. У коментарі Парламент.UA політолог, директор Українського інституту політики Руслан Бортник розповів чи законно затримали Протасевича та чи має Україна підтримати санкції проти Білорусі, які може впровадити світова спільнота у відповідь на арешт опозиціонера.

Про затримання в Мінську Романа Протасевича

Аби зробити остаточні вірні висновки, потрібні всі деталі. І ділити світ на своїх та чужих, коли своїм можна все, а чужим - по закону, ми не маємо права. Втім очевидно те, що затриманий мав опозиційні до білоруської влади погляди, а звинувачують його там у тяжких злочинах. 

Виглядає це все звичайно як операція спеціальних служб, передусім саме російських, спрямовану на особу, яку вони вважали агентом американських спецслужб. Таким чином, можливо руками білоруських спецслужб росіяни досягли своєї мети. 

Окрім того, це ще й впливає на стосунки між Лукашенком та західними партнерами: загострює кризу між ними, посилює вплив на Білорусь з боку Росії. Тож спецслужби РФ могли навіть кілька завдань досягнути одночасно, це, на перший погляд. 

Ситуація може розвиватися і дуже не лінійно. З одного боку всі говорять сьогодні про санкції проти Білорусі й це дійсно дуже імовірний сценарій. Але треба розуміти, що Білорусь тільки у 2014 році на тлі кризи в Україні почала виходити з-під санкцій. В принципі, до того 25 років країна жила під постійними санкціями. І вислів про “останнього диктатора Європи” вигадали не сьогодні, а багато-багато років тому. Це звична для цієї країни історія. 

З іншого боку якщо білоруським силовим структурам вдасться домогтися якихось показань чи зізнань з боку Протасевича. Адже у разі ймовірної співпраці із західними спецслужбами, це може стати серйозним міжнародним скандалом і перетворитися на предмет серйозних залаштункових торгів. 

Звичайно посадка з винищувачем такого пасажирського літака викликає багато зауважень, хоча маємо багато прикладів, тим паче, що літак може бути захоплений терористами, пам’ятаємо про 2001 рік в США, і використовувати військову авіацію в такому разі дозволено. 

Хоча на мою думку, це передусім успішна операція спецслужб. 

Читайте також

Чи має Україна підтримати санкції проти Білорусі

Ми передусім маємо зрозуміти статус самого Протасевича, адже він правда воював на боці України у війні на Донбасі. Затриманий може бути особою, яку українська держава зобов’язана захищати. Якщо він має якийсь статус в Україні, наприклад, посвідку на проживання чи ветерана АТО, то Україна має вивчати можливості для його захисту, консульського захисту і сприяння в юридичному.

З іншого боку, у стосунках з Білоруссю ми маємо поводитися виходячи з національного інтересу. Все ж таки величезний товарообіг, плюс серйозна залежність України у деяких напрямках, починаючи з будівництва доріг і закінчуючи військовою технікою, тими самими автомобілями МАЗ для наших ракетних систем. 

Чи приведе затримання Протасевича до відмови від Мінського перемовного майданчика

Знаєте від Мінського перемовного майданчика залишився лише бренд, сама назва. Всі перемовини ведуться понад рік онлайн, реально ніхто Білорусь не відвідує. Звісно ця ситуація знову дає підстави ставити питання про відмову від мінського формату. Але ми розуміємо, аби перемовини продовжувалися, треба, щоб на це погоджувалися усі сторони. А я не думаю, що сьогодні російська сторона погодиться змінити навіть номінально назву перемовного майданчика. Адже з їхнього боку це означало б зраду партнера Білорусі.      

1