Лукашенко пояснив арешт Протасевича: хотів влаштувати бійню і кривавий заколот

Президент РБ назвав затриманого покидьком, який вбивав людей на Сході України
Лукашенко пояснив арешт Протасевича: хотів влаштувати бійню і кривавий заколот
Лукашенко Фото: president.gov.by
26 Травня 2021, 14:15
читать на русском

Президент Білорусі Олександр Лукашенко пояснив затримання колишнього головного редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича.

За його словами, затриманий після посадки літака Ryanair в Мінську збирався разом зі спільниками "влаштувати бійню і кривавий заколот" в Білорусі, передає "Білорусь сьогодні".

Лукашенко каже, що Протасевич був найманцем і "покидьком, який вбивав людей на південному сході України".

Один екстреміст зі своєю спільницею. Але нехай тепер його численні західні захисники дадуть відповідь на питання: на які спецслужби ця людина працювала? Не тільки він, але і його спільниця. Західні захисники повинні відповісти на питання: хто йому платив за участь у війні на Донбасі? Цього вони, напевно, бояться найбільше. Тому підняли виття. Досвід найманця у нього великий. Покидьок, який вбивав людей на південному сході України... І він особливо це не приховував. Власне, і тут, в Білорусі, він і його спільники також збиралися влаштувати бійню і кривавий заколот, - сказав президент РБ.

Читайте також


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

Для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

24 травня у соцмережах з'явилося відео із затриманим Протасевичем. На ньому він заявив, що співпрацює зі слідством і надає свідчення про організацію масових заворушень в Мінську.

Після появи цього відео батько затриманого Дмитро Протасевич заявив про побиття сина в СІЗО. В інтерв’ю Reuters він припустив, що у Протасевича може бути зламаний ніс.

25 травня дівчину Протасевича, росіянку Софію Сапегу арештували на два місяці.

Читайте наш матеріалЗатримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ.

1