Лукашенко посилив відповідальність за участь у протестах та поширення інформації

До Кримінального Кодексу Білорусі включили низку нових статей та складів злочину
Лукашенко посилив відповідальність за участь у протестах та поширення інформації
Олександр Лукашенко (фото: Белта)
8 Червня 2021, 13:16
читать на русском

У Білорусі посилили відповідальність за порушення порядку проведення масових заходів

Як повідомило державне інформагентство БЕЛТА, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон "Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності".

Так, до Кримінального Кодексу Білорусі включили низку нових статей та складів злочину, які через три місяці наберуть чинності.

Документ передбачає відповідальність за такі порушення:

  • за екстремізм (участь в екстремістському формуванні та сприяння екстремістській діяльності, проходження навчання такої діяльності);
  • за неодноразове порушення порядку проведення масових заходів (при цьому відповідальність наступатиме за наявності дворазової адміністративної преюдиції);
  • за поширення власником інтернет-ресурсу забороненої інформації, вчинене протягом року після притягнення до адміністративної відповідальності;
  • за незаконний збір і поширення персональних даних, недотримання вимог щодо їх захисту;
  • за незаконні збори або отримання відомостей, що становлять державні секрети, з метою їх поширення (за відсутності ознак зради державі або шпигунства).

Також відповідальність посилили за вбивство співробітника міліції (аналогічна відповідальність запроваджена за вбивство військовослужбовця), опір особам, які охороняють громадський порядок, насильство чи загрозу його застосування стосовно таких осіб, а також суддів і народних засідателів, публічну образу представника влади, публічні заклики до проведення незаконних масових заходів, умисне блокування транспортних комунікацій, що призвело до заподіяння шкоди у значному розмірі (40 і більше базових величин).

Водночас за ухилення від сплати податків істотно посилили відповідальні. За таке правопорушення можуть позбавити волі на строк від 7 до 12 років (раніше було від 3 до 7 років).

Нагадаємо, що раніше Олександр Лукашенко підписав зміни до законів щодо роботи ЗМІ та проведення масових заходів. Зокрема, розширюється перелік інформації, яку не можна поширювати у ЗМІ, а також вводиться заборона висвітлювати масові акції в реальному часі.

Читайте також