Лукашенко збирався ввести війська в Україну, але білоруська армія відмовилася

Наприкінці грудня 2022 року білоруські війська перебували на кордоні з Україною
Головне
Лукашенко збирався ввести війська в Україну, але білоруська армія відмовилася
Олександр Лукашенко Фото: Сайт президента Білорусі
10 Червня 2023, 09:38
читать на русском

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у грудні 2022 року готувався віддати наказ своїм військам про вторгнення до України.

Про це в етері Еспресо розповів представник Об'єднаного перехідного Кабінету з оборони та нацбезпеки Демократичної Білорусі та засновник білоруської десантно-штурмової групи у складі ЗСУ Валерій Сахащик.

Він заявив, що наприкінці грудня 2022 року білоруські війська перебували на кордоні з Україною.

"Військовослужбовці почали рух знизу, почали ставити велику кількість питань командуванню, чому вони повинні йти в Україну, чого це раптом український народ став нашим ворогом", - сказав Сахащик.

Міністерство оборони Білорусі спочатку намагалось залякати військових, але в них нічого не вийшло.

"Органи КГБ майже в повному складі майже тиждень провели у військах, шантажували, лякали, говорили з військовими — нічого це не дало. Доповіли вищому керівництву, що білоруська армія не готова до ведення бойових дій в Україні, тому наказ не був відданий", - розповів він.

Нагадаємо, наприкінці травня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що він нібито не мав серйозної хвороби і не збирається вмирати. Перед тим

Лукашенко відразу після завершення так званого "параду Перемоги" 9 травня залишив Москву та прилетів назад до Мінська. Він не був присутній на обіді глав інших держав після заходу.

Крім цього, Лукашенко вперше за 29 років не виступив з промовою на 9 травня.

При цьому 13 травня стало відомо, що Лукашенка привезли до президентської клініки під Мінськом. Весь цей час він так жодного разу не з'явився на публіці. 14 травня, Лукашенка також уперше за 29 років не було на Дні державного герба та гімну Білорусі.

У пресслужбі Лукашенка офіційно нічого не повідомляли про його стан здоров'я, а також не коментують його різку пропажу. Натомість про хворобу Лукашенка заявили на росії.

17 травня Лукашенко нарешті знов з`явився на публіці, але його вигляд був не вельми здоровим, а рука замотана бинтом.

Читайте також

1