Ляшко дав поради, як уникнути заражень у закладах освіти

Нехтування протиепідемічними заходами можуть призвести до заборони відвідування шкіл
Ляшко дав поради, як уникнути заражень у закладах освіти
діти Фото: Рexels
26 Січня 2021, 14:19
читать на русском

Заступник міністра охорони здоров'я – головний санітарний лікар Віктор Ляшко дав поради учням та їхнім батькам, як уникнути заражень грипом, коронавірусом та ГРВІ у закладах освіти.

На своїй сторінці у Фейсбуці Віктор Ляшко нагадав, що нехтування протиепідемічними заходами можуть призвести до заборони відвідування шкіл.

За словами головного санітарного лікаря, школи повернулися до звичного режиму роботи після періоду посилених карантинних обмежень, коли навчання було дозволено лише для дошкільних та спеціальних закладів освіти.

Розумію, що всі дещо розслабилися та зраділи відновленню навчання, але закликаю не нехтувати дотриманням протиепідемічних норм. Нагадайте дітям про важливість частого миття рук, носіння маски у громадських місцях та дотримання фізичного дистанціювання за межами класу, - написав Ляшко.

Він нагадав, що є чіткі прописані правила, коли нехтування протиепідемічними заходами можуть знову призвести до заборони відвідування шкіл.

Перше правило, пов’язане з коронавірусною хворобою:

  • Якщо на самоізоляції перебуватимуть понад 50% учнів або персоналу навчальний заклад може бути зачинено для відвідування.

Друге правило стосується:

  • Перевищення епідемічного порогу на грип та грипоподібні захворювання.

Читайте також

Маємо пам’ятати, що початок лютого – це традиційний період зростання кількості грипоподібних захворювань, і в разі перевищенні епідпорогу в окремих регіонах по грипу, а саме досягнення та перевищення рівня 483 хворих на 100 тисяч населення, відвідування шкіл може потрапити під обмежувальні протиепідемічні заходи, - сказав чиновник (досьє Ляшка).

Ляшко повідомив, що на сьогодні, показник захворюваності на ГРВІ становить 331,5 на 100 тисяч населення, що на 31,45% менше епідемічного порогу, розрахованого для України.

Поради лікаря, як запобігати зараженню грипом:

  • уникайте контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
  • обмежте відвідування місць великого скупчення людей;
  • часто провітрюйте приміщення;
  • часто мийте руки з милом;
  • не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками;
  • уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;
  • прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
  • якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів.

Як повідомляє Центр громадського здоров'я, станом на 22 січня в Україні не зареєстрували жодного смертельного випадку грипу (в період з 28 вересня 2020 року до 17 січня 2021 року), хоча у цей період ним перехворіло 6,6% населення.

1