Ляшко пояснив, чому Україна купує китайську вакцину до завершення клінічних випробувань

Якщо китайська вакцина не пройде клінічні випробування, Україні повернуть гроші
Головне
Ляшко пояснив, чому Україна купує китайську вакцину до завершення клінічних випробувань
Вакцина від коронавірусу (фото: pexels)
3 Січня 2021, 01:12
читать на русском

У разі, якщо вакцина проти коронавірусу Sinovac Biotech, яку вже замовила Україна, не пройде завершальний етап клінічних випробувань, сплачені за неї кошти нашій країні повернуть.

Як розповів в ефірі "Громадського радіо" головний санітарний лікар України Віктор Ляшко (досьє Ляшка), це нормальна практика, коли укладають контракт на постачання вакцини до завершення клінічних випробувань. За його словами, інші країни також робили так.

Україна законтрактувала, має можливість отримати цю вакцину. Це те ж саме, що відбувається і в інших країнах. Наприклад, Pfizer i Moderna також перебували на третій стадії клінічних досліджень, коли більшість країн укладали контракти на їхні постачання. Контракт відбувається під банківські гарантії. Тобто, Україна перерахувала гроші, але це не значить, що ми вже зараз будемо отримувати цю вакцину, - зазначив Ляшко.

Читайте також

Він додав, що за першу партію на 1 мільйон 900 доз Україна проплатила за кошти 2020 року, а далі ведуться перемовини за бюджетом 2021 року.

Перемовини ведуться з багатьма виробниками вакцин, зокрема, мова йде про постачання вакцини AstraZeneca, - додав санлікар.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я уклало контракт про постачання на територію України в максимально короткі терміни вакцини виробництва компанії Sinovac Biotech проти  COVID-19.

Зазначається, що МОЗ вело перемовини про постачання китайської вакцини з вересня 2020 року.

Читайте більше у нашому матеріаліТоп-5 вакцин від коронавірусу: яка ефективніша і коли з'являться

1