Майбутні нардепи і міністри здаватимуть іспит з української мови

Новація запрацює у липні 2021 року
Майбутні нардепи і міністри здаватимуть іспит з української мови
Чиновники (Фото з відкритих джерел)
4 Листопада 2020, 16:08
читать на русском

Кожний, хто у майбутньому претендуватиме на посади в органах державної влади чи місцевого самоврядування, повинен буде підтвердити своє знання державної мови.

Про це в ефірі телеканалу "Рада" сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

16 липня 2021 року набуває чинності норма закону про те, що кожен претендент на посаду в органах державної влади чи місцевого самоврядування, повинен складати іспит на рівень володіння українською мовою відповідно до нових стандартів, розроблених Національною комісією зі стандартів державної мови, - сказав він.

Таким чином, усі хто хоче стати народним депутатом чи міністром повинні підтвердити своє знання української мови на іспиті.

Якщо є намір претендувати на якісь посади, або - готуйтесь, тренуйтесь, наймайте вчителів, або - вибачайте, як-то кажуть, - зауважив Кремінь.

Читайте також

Нагадаємо, що 25 квітня 2019 року народні депутати ухвалили закон № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за який проголосували 278 парламентарів. Проти закону виступила фракція "Опозиційний блок".

15 травня 2019 року закон підписав президент Петро Порошенко (досьє Петра Порошенка).

У червні 2019 року до Конституційного суду надійшло конституційне подання 51 народного депутата, які вимагали перевірити на конституційність закон про українську мову. Одним із ініціаторів цього подання був нардеп Вадим Новинський (досьє Вадима Новинського).

На думку парламентарів, закон не відповідає Конституції і не врегульовує порядок застосування мов національних меншин, а деякі законодавчі положення "фактично означатимуть дискримінацію російськомовних громадян".

2 листопада, напередодні розгляду закону у КСУ, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував скаргу народних депутатів щодо конституційності Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Мовний омбудсман вважає, що Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" повністю відповідає Конституції України.

1