Майбутні вибори в Україні вперше пройдуть за новим Виборчим кодексом

Вибори пройдуть за відкритими партійними списками, а також - за мажоритарною системою
Майбутні вибори в Україні вперше пройдуть за новим Виборчим кодексом
Голосування, вибори в Україні (фото: УНІАН)
5 Жовтня 2020, 14:49
читать на русском

За новим кодексом, у громадах, де населення більш ніж 10 тисяч людей, вибори проведуть за відкритими партійними списками, а у менших громадах — за мажоритарною системою.

Про це йдеться у статті видання "Парламент UA".

У великих громадах виборцю доведеться обирати спочатку партію, а потім вже з поміж партійних кандидатів конкретного, а у малих громадах голосуватимуть безпосередньо за майбутнього обранця без партійної прив’язки.

Партизація кандидатів у депутати місцевих рад з поширенням на невеликі ОТГ та районні ради (від 10 тис. населення) вже має свої наслідки у Києві навіть на рівні районів, - вважає експертка Центру структурної політології "Вибір" Лілія Брудницька.

Читайте також

За її словами, депутати Київради від різних політичних сил перебували в активному пошуку нового партійного "даху" на ці вибори.

Наприклад, депутат від однієї партійної фракції нині балотується від іншої партії. Отже, на перший план у кандидатів вийде політична кон’юнктура. На виборців це справляє змішане враження: одні орієнтуються "на обличчя", інші — розчаровуються у такому партійному перебіжництві та шукають "нові обличчя", треті не знають, за кого будуть голосувати. Отже, визначатимуться в останні хвилини, — вважає вона.

Експертка додає, що багато важитимуть і конкретні справи кандидатів. Хто почав відповідну роботу та вдало вибрав партію, — той у виграші. Поки що кандидати буквально на ходу змінюють тактику ведення агітації та вдаються саме до конкретних справ, уточнила Брудницька.

Повний текст читайте у статті "Вибори попри пандемію. Голосування вдома та скринінг на дільницях".

Читайте також

Нагадаємо, що карантин впливатиме на вибори, адже не дозволить вести повноцінну агітацію. А через голосування дома зростатиме ймовірність підкупу та фальсифікацій. За добу поліцейські відкрили три кримінальні провадження за фактами порушень виборчого процесу.