Майже 1800 цивільних загинуло на Харківщині під час війни - прокурор області Фільчаков

Серед жертв війни на Харківщині також одна працівниця прокуратури
Майже 1800 цивільних загинуло на Харківщині під час війни - прокурор області Фільчаков
Олекандр Фільчаков (Фото: Харківська обласна прокуратура)
15 Лютого 2023, 12:23
читать на русском

На Харківщині прокурори здійснюють процесуальне керівництво за фактами загибелі майже 1800 та поранення понад 2500 цивільних осіб, повним або частковим руйнуванням майже 19 тисяч об’єктів.

Про це, виступаючи на сесії Харківської обласної ради, розповів керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков, інформує пресслужба відомства.

Згідно з даними. наведеними прокурором, за період повномасштабної збройної агресії рф зареєстровано понад 20 тис. воєнних злочинів та злочинів, пов’язаних з виправдовуванням збройної агресії росії, з яких майже 99% – порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК). Із зазначеної кількості злочинів понад 8500 пов’язані з нападами чи бомбардуваннями будь-якими засобами цивільної інфраструктури, 91 – вбивствами, 342 – незаконним позбавленням волі, понад 2000 – мародерствами, 8 – зґвалтуваннями.

У справах за фактами вчинення воєнних злочинів та злочинів, пов’язаних з виправдовуванням збройної агресії рф, повідомлено про підозру 85 особам, у тому числі 19 військовослужбовцям країни-агресора, найманцям приватної військової компанії та учасникам незаконного збройного формування так званої "ДНР". До суду направлено обвинувальні акти стосовно 56 осіб, з яких 44 вже засуджено, у тому числі 7 військовослужбовців ЗС рф.

"Як приклад, чотирьох окупантів – двох найманців приватної військової компанії "Редут" та двох військовослужбовців ЗС рф, які катували трьох учасників АТО, здійснювали стосовно них фізичне та психологічне насильство, утримували їх в ямі без води та їжі, засуджено до одинадцяти років позбавлення волі", - зауважив Фільчаков.

Окрім цього, за фактами скоєння майже 2500 злочинів проти основ національної безпеки про підозру вже повідомлено 475 особам, у тому числі 295 колаборантам, 112 зрадникам та 35 пособникам державі-агресору. Фігурантами стали і голови територіальних громад, і їх заступники, і депутати міських, сільських та селищних рад.

Крім того, за фактами вчинення дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора, у тому числі зайняття посад в окупаційних адміністраціях, повідомлено про підозру 21 особі.

У справах за фактами вчинення злочинів проти основ національної безпеки до суду направлено обвинувальні акти стосовно 223 осіб, з яких 86 вже засуджено.

Характеризуючи роботу прокуратури, Фільчаков зауважив, що у Харківській області з початку широкомасштабної війни жоден працівник прокуратури не зрадив присязі та не перейшов на бік ворога

"Прокурори працюють, не рахуючись з особистим часом та небезпекою, а 17 наших працівників добровільно пішли на фронт та боронять Україну, - сказав Фільчаков. – На жаль, внаслідок російського ракетного удару загинула молода дівчина-прокурор. Крім того, поранено 4 працівники".

Фільчаков зазначив, що внаслідок обстрілів знищено 3 та пошкоджено 9 будівель окружних прокуратур.

Нагадаємо, у харківській прокуратурі жоден співробітник не перейшов на бік окупантів. Водночас були виявлені зрадники серед поліцейських Харківщини.

Читайте також