"Суд має бути публічним": прокурор Фільчаков сказав, як будуть карати військових злочинців РФ

Вже арештовано окупантів, які гатили по житлових кварталах Харкова та Ізюма
Важливо
"Суд має бути публічним": прокурор Фільчаков сказав, як будуть карати військових злочинців РФ
Олександр Фільчаков у звільному місті Харківської області / Фото: khar.gp.gov.ua
14 Травня 2022, 18:34
читать на русском

Прокурор Харківської області Олександр Фільчаков розповів, скільки підозр оголошено військовослужбовцям РФ, які гатили по житлових кварталах регіону "Градами".

Про це Олександр Фільчаков розповів в інтерв’ю Фактам ICTV.

Як пояснив прокурор, йдеться про навідника БМ-21 Град і водія заряджаючого БМ-21 Град. Це військовослужбовці Російської Федерації, які з самого початку військових дій, зранку 24 лютого з території Бєлгородської області РФ здійснювали обстріл об’єктів цивільної інфраструктури населених пунктів Дергачівського району Харківської області.

Їм повідомлено про підозру за частиною 1 статтею 438, прокурором затверджено обвинувальний акт, він для розгляду по суті направлений до одного з судів Полтавської області. Це кримінальне провадження має продовження, і найближчим часом ми дізнаємося про офіцерів російської армії, які надавали їм координати, вказівки на бомбардування об’єктів інфраструктури, - пояснив Фільчаков.

Ці російські військові арештовані та перебувають в слідчому ізоляторі, розповів начальник Харківської прокуратури.

Знищений російський літак / Фото: khar.gp.gov.ua

Фільчаков розповів про одного пілота російського винищувача Максима Криштопу, який бомбив Харків та Ізюм некерованими півтонними бомбами десь через тиждень після початку бойових дій. Внаслідок цього в останньому загинуло 8 місцевих мешканців, з них 2 дітей.

Під час допиту надавав показання, що він військовий, виконував польоти і обстрілював об’єкти за координатами, які йому надавало його командування. Ми в рамках цього кримінального провадження заочно повідомили про підозру за частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу генералу російської армії. Він, на жаль, було встановлено, є уродженцем міста Чугуїв Харківської області. Прикро це визнавати, але це так і є, - додав прокурор.

Зокрема цей генерал російської армії, який надавав накази, це Олег Маковецький.

Знищений російський літак / Фото: khar.gp.gov.ua

Щодо справи пілота Криштопи, то зараз це кримінальне провадження розслідується головним слідчим управління СБУ, а процесуальне керівництво здійснюється Офісом генпрокурора. Найближчим часом це кримінальне провадження буде передано до суду.

Я вважаю, що цей суд (над військовослужбовцями РФ, які обстрілювали Харків, - ред.) має бути публічним, але є заходи безпеки. Якщо буде небезпечно, будемо через відеоконференцію проводити, якщо буде більш-менш спокійно, то в залі судового засідання, - сказав Фільчаков.

Нагадаємо, що Харківська обласна прокуратура продовжує фіксувати злочини російських окупантів, які вони вчинили в Україні. Майже щодня звільняються нові населені пункти, після чого можна дізнатись про звірство росіян та шкоду для інфраструктури та людей.

Читайте також

1