Прокурор Харківщини Фільчаков розповів, які страшні злочини вчинили окупанти в регіоні

Щодня кількість злочинів російських військових лише зростає
Важливо
Прокурор Харківщини Фільчаков розповів, які страшні злочини вчинили окупанти в регіоні
Олександр Фільчаков у звільному місті Харківської області / Фото: khar.gp.gov.ua
14 Травня 2022, 16:28
читать на русском

Харківська обласна прокуратура продовжує фіксувати злочини російських окупантів, які вони вчинили в Україні. Майже щодня звільняються нові населені пункти, після чого можна дізнатись про звірство росіян та шкоду для інфраструктури та людей.

Про злочини ворога розповів прокурор Харківської області Олександр Фільчаков в інтерв’ю Фактам ICTV.

Так, в селі Степанки Харківського району рашисти розстріляли з танка житловий будинок. Тоді загинуло четверо людей, трьох з яких поховали на подвір'ї. Тіло іншої жертви забрали родичі. А в Старому Салтові окупанти пограбували бази відпочинку та дачі, а крали навіть унітази. Є випадки, коли ворогу допомагали самі ж українці.

Військові злочини, які ми фіксуємо, це стаття 438 Порушення законів та звичаїв війни. Їх суб’єктами є військовослужбовці російської армії, - пояснив прокурор.

За його словами, кожного дня ці цифри змінюються, тому що військові РФ щодня продовжують обстрілювати об'єкти інфраструктури, внаслідок чого гинуть та отримують тілесні ушкодження мирні мешканці. Тому прокуратура постійно реєструє нові кримінальні провадження і здійснює досудове розслідування

Фільчаков додав, що наразі слідчі Служби безпеки України розглядають 950 кримінальних проваджень саме за статтею 438. Водночас десь 250 кримінальних проваджень за державну зраду і колабораційну діяльність. Суб’єктами цієї категорії злочинів є громадяни України.

Олександр Фільчаков у звільному місті Харківської області / Фото: khar.gp.gov.ua

Також прокурор Харківської області розповів про злочини рашистів, які його найбільше вразили. Зокрема в селищі Гусарівка було виявлено згорілі три трупи чоловіка, жінки та дитини, вони були виявлені в підвалі на території домоволодіння, де, згідно з показами свідків, розташовувався штаб Збройних сил Російської Федерації.

Прокуратура має інформацію та покази свідків про те, що ці мирні мешканці були вбиті російськими військовослужбовцями, потім вони їх спалили.

Що стосується другого кримінального провадження, це теж селище Гусарівка, теж слідчими поліції був проведений огляд, було встановлено два згорілих трупи – один труп жінки, другий – чоловіка. Вони були закатовані, у чоловіка не було частини руки, а у жінки – черепно-мозкова травма потилиці, - розповів Фільчаков.

Олександр Фільчаков у звільному місті Харківської області / Фото: khar.gp.gov.ua

Своєю чергою в селище Мала Рогань був зафіксований факт зґвалтування. Це сталось ще в середині березня. Потерпілу дівчину знайшли, вона дала показання.

У нас є свідки, які це бачили, є особисті прикмети цього військового Російської Федерації. Зараз проводимо всі можливі заходи щодо встановлення особи злочинця, - зазначив прокурор.

Крім цього, Фільчаков не може передати словами, як їх зустрічають українці у звільнених від російських військових населених пунктах:

Я особисто не можу передати, що розповідають люди, які пробули два і більше місяці під окупацією. Це передати словами неможливо! Сьогодні допитували місцевих мешканців, які вийшли з населеного пункту Питомник, що був звільнений нашими військовими день тому (11 травня 2022, – Ред.) Що розказали – поки не можу вам сказати.

Нагадаємо, що у Харківській області після відступу російських окупантів підірвано три мости, які необхідні для контрнаступу українських сил. Два з них проходять через річку Сіверський Донець, ще один – через Печенізьке водосховище.

Читайте також

1