"Машинне" голосування впровадять на виборах в Україні - Корнієнко

Нову систему планують запровадити до 2024 року
Головне
"Машинне" голосування впровадять на виборах в Україні - Корнієнко
Вибори, виборець у кабінці для голосування (фото: Парламент UA)
16 Грудня 2021, 13:37
читать на русском

До 2024 року в Україні планується почати запроваджувати "машинне" голосування на виборах.

Про це повідомив перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко в інтерв'ю "РБК-Україна".

Що ми можемо робити, щоби мотивувати людей брати участь у виборах – це, звичайно, запровадити так зване "машинне" голосування, яке в усьому світі вже імплементується. Його суть у тому, що виборець вкидає бюлетень не до урни, а до спеціальної машини, яка відразу зараховує голос, – сказав він.

Корнієнко переконаний, що ця технологія унеможливить фальсифікації на дільницях і різного роду маніпуляції з протоколами, які були навіть під час останніх місцевих виборів.

Почати реалізовувати цю ініціативу в Україні можна буде до 2024 року.

Я думаю, до 2024 року можна говорити про експерименти з "машинним" голосуванням, враховуючи наявні кошти. Якщо ми зможемо знайти на це кількасот мільйонів гривень, хоча би до мільярда, зможемо у всіх великих містах його запустити, де великі дільниці і довго триває підрахунок голосів", – пояснив він.

Він каже, що запровадження "машинного" голосування передбачатиме залучення значних інвестицій, адже кожну з 30 тисяч дільниць в Україні треба буде обладнати щонайменше двома такими приладами.

Одна така машина коштує від 400 до 700 євро залежно від оснащеності, тобто загалом треба буде витратити 30 млн євро. Отже, сім млрд грн треба спрямувати просто на переоснащення. Крім того, необхідно буде навчити членів комісій користуватися цим обладнанням, – зазначив він.

Корнієнко вважає, що така система голосування стимулюватиме молодь брати участь у виборах.

Сучасна молодь звикла, що все відбувається швидко. Їй незрозумілий підхід, за якого чотири-п’ять днів треба для прийняття рішень на виборах. Тому "машинне" голосування буде стимулювати їх, а з іншого боку – цікаво запровадити для молоді щось більш зрозуміле, ніж вкидати бюлетень до урни. Але на дільницях, звичайно, мають лишатися й урни для "традиційних" виборців, тобто для старшого покоління, яке давно бере участь у виборах, - сказав він.

Нагадаємо, в Україні планують запровадити електронне голосування на виборах.

Читайте також

1