Медведчуку оголосили нову підозру про державну зраду

За нього просять арешт і заставу на 1 млрд гривень
Головне
Медведчуку оголосили нову підозру про державну зраду
Віктор Медведчук (фото: УНІАН)
8 Жовтня 2021, 18:22
читать на русском

Народному депутату від "Опозиційної платформи - За життя" Віктору Медведчуку оголосили нову підозру про державну зраду та сприяння тероризму.

Про це повідомляють СБУ та генпрокурорка Ірина Венедіктова.

За версією слідства, мова йде про дії, спрямовані на підрив енергетичної незалежності України. Зокрема, після того, як Росія захопила частину Донбасу, Україна опинилася на межі енергетичної кризи. Тож було вирішено купувати вугілля на світовому ринку, зокрема, в ПАР.

Однак РФ мала плани зірвати реалізацію цих контрактів і не дозволити Україні посилити власну енергонезалежність. Тому за посередництва Медведчука відбулася змова з вищими посадовими особами України, які, використовуючи повноваження Нацбанку і правоохоронних органів, створили штучні перешкоди для постачання вугілля з ПАР.

Слідчі ДБР спільно зі співробітниками СБУ за процесуального керівництва Офісу генпрокурора достеменно встановили причетність народного депутата України до реалізації злочинної схеми постачання вугільної продукції з тимчасово окупованих територій України. Період, який охоплюють ці діяння – кінець 2014 - початок 2015 року. Суми, витрачені державними українськими підприємствами, складають понад 200 млн гривень, - написала Венедіктова.

За її словами, прокуратура піде з клопотанням про утримання під вартою або із заставою в 1 млрд гривень.

Нагадаємо, що Медведчуку загрожує від 12 років до довічного ув'язнення за:

  • державну зраду;
  • антиукраїнську діяльність;
  • порушення законів і звичаїв війни;
  • замах на розкрадання природних ресурсів;
  • передача російським спецслужбам відомостей, що містять державну таємницю.

Читайте також

1