Слідство щодо держзради Медведчука і Козака завершено - Венедіктова

Матеріали справи передадуть до суду
Головне
Слідство щодо держзради Медведчука і Козака завершено - Венедіктова
Віктор Медведчук (фото: УНІАН)
20 Серпня 2021, 17:45
читать на русском

Прокуратура завершила слідство у справі про державну зраду народного депутата від "ОПЗЖ" Віктора Медведчука, а також про замах на розграбування національних цінностей. Стороні захисту відкрили усі матеріали справи.

Про це у відеозверненні повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

Слідство у резонансній справі за підозрою двох парламентарів в державній зраді та розграбуванні національних цінностей завершено. Від сьогоднішнього дня матеріали провадження відкриті стороні захисту. Після їх ознайомлення з усім доказовим масивом, напрацьованим прокурорами і слідчими, справа піде до суду, - сказала Венедіктова.

Генпрокурорка додала, що сьогодні матеріали справи відкриють Медведчуку, який перебуває під домашнім арештом.

При цьому матеріали щодо його соратника по "Опозиційній платформі - За життя" Тараса Козака виділено в окреме кримінальне провадження, оскільки той перебуває у розшуку. Основні слідчі дії щодо Козака також завершені.

У чому звинувачують Медведчука і Козака

Видобуток нафти і газу в окупованому Криму

Як з'ясувало слідство, то Медведчук і Козак разом з представниками російської влади сприяли незаконному видобутку нафти і газ на території окупованого Криму. Зокрема нардепи передали росіянам матеріальну і документальну базу щодо розробки родовища "Глибока" у виключній (морській) економічній зоні України.

При цьому Росії потрібні були б роки та величезні ресурси, аби без допомоги освоїти ділянку з надрами. Так, в окупованому Криму створили підприємство, щоб отримати українські дозволи і технічні документи.

"Злив" даних про військові формування України

За інформацією слідства, Медведчук і Козак збирали інформацію про місця дислокації та підготовку військових формувань України. Вони також сприяли залученню українців до заходів, які дестабілізували ситуацію в країні.

По суті вони надавали іноземній країні допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Це ніщо інше як державна зрада - діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, - зазначили в Офісі генпрокурора.

Проєкт "Луч", який спрямований на просування та лобіювання інтересів Росії у внутрішній і зовнішній політиці України. Медведчук та Козак могли активно брати участь в його розробці.

Зазначається, що один з підозрюваних самостійно редагував одну з програм, зокрема про формування агентурної мережі та лояльного прошарку суспільства до Росії. "Луч" мав сприяти формуванню в Україні необхідної для РФ громадської думки.

Читайте також

Нагадаємо, що 11 травня в помешканні Медведчука на вулиці Монтажників та в офісах силовики провели обшуки у справі про державну зраду. Відповідну підозру нардепам Медведчуку і Козаку підписала генпрокурорка Ірина Венедіктова (досьє Ірини Венедіктової).

12 травня Медведчук прокоментував обшуки у нього вдома та у його офісах та запевнив, що не тікав з України. Цього ж дня він прийшов на допит у генпрокуратуру.

13 травня Печерський районний суд відправив Медведчука не у СІЗО, а під домашній цілодобовий арешт. Хоч прокурори вимагали тримання під вартою та до 15 років в'язниці.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов допустив обмін народного депутата від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука на українців, яких утримують в Росії.

9 липня Печерський районний суд Києва залишив народного депутата від фракції "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука під цілодобовим домашнім арештом до 11 вересня.

А 20 липня адвокати подали апеляцію, проте суд переніс розгляд, оскільки не встиг ознайомитися з 12 томами справи.

Читайте також наш матеріал: Як Медведчука за держзраду ловили, а він сам прийшов

Читайте також

1