Як Медведчука за держзраду ловили, а він сам прийшов

Чим завершиться переслідування кума Путіна - реальним вироком чи черговим "інфопшиком"
Ексклюзив
Як Медведчука за держзраду ловили, а він сам прийшов
(Фото: УНІАН)
13 Травня 2021, 11:43
читать на русском

Оголошення підозри Віктору Медведчуку, його "пошуки" та поява з власної волі в Офісі Генпрокурора. Як розгортаються події у цій справі, куди зникав Медведчук та чим все це зрештою завершиться - з’ясовував Парламент. UA.

Підозра Медведчуку у держзраді

Днями Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова та голова Служби безпеки України Іван Баканов заявили, що нардепів ОПЗЖ Віктора Медведчука і Тараса Козака підозрюють у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів окупованого Криму.
Однак вручити підозру правоохоронці народним обранцям не змогли. Адже за даними СБУ, Козак перебуває на території Росії, а от з Медведчуком вийшла геть дивна історія. Його просто не застали вдома чи в офісі, тож спершу вислали підозру на адресу Верховної Ради - за місцем роботи Медведчука.
Його співпартійці наввипередки запевняли, що Медведчук в Україні.

Згодом у ЗМІ з’явилася інформація, що підозру Віктору Медведчуку мали вручити ще 9 травня. Тоді він повернувся до України літаком, але після прильоту слідчі СБУ не змогли вручити йому підозру, повідомила "Українська правда" з посиланням на власні джерела.

Після прильоту його машину дорогою з аеропорту зупинити не вдалося. Потім він пішов на мітинг, і слідчі вирішили не створювати "картинку". Оскільки 10 травня не працювали суди, весь процес почався 11 травня, - повідомило джерело.

Пошуки Віктора Медведчука для вручення підозри

Неспроможність правоохоронців знайти Віктора Медведчука та вручити йому підозру породила цілу хвилю жартів та мемів у соцмережах.

Медведчук прийшов до Офісу Генпрокурора

Аж тут дружина Медведчука Оксана Марченко у своєму Інстаграмі написала задумливий пост про "буття" і в кінці зазначила, що доки у їхній оселі відбувалися обшуки, вони чоловіком були на відпочинку в межах країни.

Перебуваючи на відпочинку за межами Києва, вчора ми дізналися, що в нашому будинку й офісі чоловіка - обшуки... Абсолютно марне заняття. Якось недобре, знаючи, що ми у від'їзді, прийшли ці люди. Бог з ними - вони виконавці. Сподіваюся, вас приймали радо..., - написала Марченко.

Окрім того, додала, що вони вже повернулися додому.

Допис Марченко в Інстаграмі

А потім і сам Медведчук з’явився біля Офісу Генпрокурора у супроводі своїх колег-партійців та прокоментував звинувачення у держзраді. Він завив, що напередодні з дружиною був у сусідній області, а коли дізнався про обшуки одразу ж повернувся, наголосив, що не збирається переховуватися. Окрім того зазначив, вважає оголошення підозри та обшуки - політичними репресіями та незаконним кримінальним переслідуванням. А усі звинувачення - абсурдом.

Я не збираюся приховуватися, я готовий захищатися, бо не відчуваю ні у чому своєї вини, - заявив Медведчук.

Кива і Медведчук

(Фото: facebook/kivailya)

Що чекає на справу Медведчука

Народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин наголосив, аби довести справу про ймовірну "державну зраду" Медведчука потрібна міцна аргументація сторони обвинувачення. Інакше захист Медведчука розіб’є їх в суді.

Зважаючи, що у нас дуже мало вироків по статті "державна зрада", судова практика не дуже розвинута, дуже важливо, щоб ці підозри були юридично ідеально обґрунтовані.

Прикро, що в даній системі не розкриті економічні злочини, з тією ж так званою трубою Медведчука, яка під санкціями. Тобто багато компонентів, щодо яких вжили санкції зараз в підозрі, яка була оголошена, відсутні. Тому я з осторогою ставлюся до аргументованості сторони обвинувачення.

Якщо є доказова база, справа має оперативно потрапити в суд, а зараз ми бачимо розгортання серіалу.

Думаю, ми будемо бачити й надалі якісь дії, але справа має потрапити в суд. І в судовому процесі ми вже все зможемо побачити, адже саме тоді зазвичай відкриваються всі аргументи сторін. Тільки так ми переконаємося, що це не черговий піархід, розпасовка, намагання зіграти на більш патріотичний електорат, заслужено переслідуючи російських агентів, але разом з тим набиваючи і їм ціну перед електоратом, який Росії симпатизує, - вважає Ярослав Юрчишин.

Має сумніви у тому, що справу проти Медведчука доведуть до кінця політолог Богдан Петренко. Адже практика, коли резонансні справи в результаті сходять нанівець досить часта картина в Україні.

Ця справа - інформаційна бомба незалежно від того чи доведуть її до кінця, чи ні. Якщо в інфопросторі є найдемонізованіший політик, то так скоріше за можна називати Медведчука. Саме тому найбільше справ і стосувалося його.

Зеленський на сьогодні розраховує з ким він боротиметься на наступних президентських виборах. Він не боїться Порошенка, бо в нього досить високий негативний рейтинг, і Зеленський сподівається в нього виграти.

Також відзначу, що в Медведчука потужна юридична підтримка. Зважаючи на досвід інших резонансних історій, ця справа буде затягуватися, допоки вона не набридне людям.
Якщо у влади є політична воля - вона посадить Медведчука, хоча й буде сильний резонанс. Однак, якщо вони його посадять, їм потрібне буде якесь нове політичне зло, - вважає Богдан Петренко.

Натомість голова Центру аналізу та стратегій, політолог Ігор Чаленко вважає, що справу Медведчука доведеться довести до суду. Адже звинувачення Медведчукові у держзраді справа дуже серйозна.

Я думаю, що справа досить гучна та серйозна, тому доведеться її довести до кінця. Адже вони розуміли, якими наслідками може обернутися це для України з боку Росії. Ну і не будемо забувати про нещодавній візит в Україну Блінкіна, який говорив про необхідність переслідування олігархів.

Після зняття депутатської недоторканості жодних голосів більшості парламенту для провадження проти Медведчука не потрібно. Справа була лише за підписанням підозри прокуроркою Іриною Венедіктовою. Думаю, що можливо Медведчук навіть потрапить до СІЗО, однак чим завершиться ця справа судити важко, зважаючи на юридичні таланти самого Медведчука, - зауважив Ігор Чаленко.