Підозра Медведчуку і Козаку: стали відомі перші подробиці (відео)

СБУ оприлюднило докази протиправної діяльності та співпраці Козака і Медведчука з країною-агресором
Головне
Підозра Медведчуку і Козаку: стали відомі перші подробиці (відео)
Віктор Медведчук (Фото: УНІАН)
11 Травня 2021, 19:30
читать на русском

Народних депутатів України Віктора Медведчука і Тараса Козака підозрюють у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

Про це заявили на брифінгу голова СБУ Іван Баканов і генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

За версією слідства, фігуранти у 2015 році змовилися з високопосадовцем уряду Росії для організації видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (у морській економічній зоні України, яка тимчасово окупована РФ).

Після анексії півострову, окупанти розпочали таку собі "націоналізацію" підприємств, ресурсів та іншого майна. Стартував процес незаконної перереєстрації юридичних осіб. І українські політики долучилися до розробки родовища на окупованій території та фактично допомагають державі-агресору, яка це родовище і забрала, – розповів Баканов (досьє Івана Баканова).

На брифінгу продемонстрували аудіозаписи розмов, на яких обговорюються деталі перереєстрації київського ТОВ "Нові проєкти" у РФ та отримання ним договорів і ліцензій за російським законодавством.

Результати експертиз підтвердили автентичність голосу Медведчука і його почерк у правках до листа Путіну (досьє Володимира Путіна) від імені підприємства.

Інший епізод кримінального провадження стосується передачі спеціальним службам Російської Федерації відомостей, що містять державну таємницю.

Цей епізод стався у серпні 2020 року. Пан Медведчук направив Козаку (досьє Тараса Козака), котрий тоді перебував на території Росії, секретні дані про розташування прихованого військового підрозділу Збройних Сил України, його особовий склад, бойову підготовку. Інформація передбачалася для спецслужб Російської Федерації", – повідомив Баканов.

Також СБУ розслідує проведення підривної діяльності проти України, зокрема, в контексті розробки антиукраїнського проєкту "Промінь".

На перший погляд, йдеться про створення організації, котра буде тісно опікуватися українцями, що їдуть працювати та навчатись в Росію. Але справжня мета – створення інфраструктури впливу на користь РФ. А вже через механізми цього "Променя" – збирати персональні дані українців, вербувати їх, впливати на внутрішню політику нашої держави, поширювати пропаганду. Тобто, це – антиукраїнський проєкт, - зазначив Баканов.


Контекст. 19 лютого Рада Нацбезпеки та оборони України ухвалила рішення про запровадження персональних санкцій проти нардепа від "ОПЗЖ" Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко (досьє Оксани Марченко), цивільної дружини нардепа Козака Наталії Лавренюк та ще п`ятьох фізичних і 19 юридичних осіб  через розслідування СБУ про фінансування тероризму. Відомо, що арештували усе майно Медведчука, Марченко та інших фігурантів рішення. При цьому вони зможуть продавати свої активи. Обмеження запровадили на три роки.

Також РНБО вирішила націоналізувати так званий нафтопродуктопровід Медведчука (досьє Віктора Медведчука) на Прикарпатті. Крім того, накладена санкція на частину каналу "1+1", якою володіє Оксана Марченко.

Читайте також

Сьогодні, 11 травня в помешканні Медведчука на вулиці Монтажників та в офісах силовики намагаються провести обшуки у справі про державну зраду. Відповідну підозру нардепам Медведчуку і Козаку сьогодні ж підписала генпрокурорка Ірина Венедіктова (досьє Ірини Венедіктової). Підозри у державній зраді нардепам поки що не вручені, бо підозрюваних ще не знайшли.

Відомо, що нардеп від ОПЗЖ Тарас Козак останнім часом живе в Росії і повертатися в Україну не збирається. Відомо лише, що нині його немає і в Росії, бо він поїхав відпочивати до теплих країн.

Що ж до Віктора Медведчука, то за інформацією силовиків, він нині перебуває в Україні, він повернувся на батьківщину 8 травня. Однак, де саме зараз можна знайти Медведчука, в СБУ не знають.

1