Менеджери Дунайського пароплавства хотіли незаконно списати 455 кораблів

Своїми діями службовці могли завдати збитки на понад 2 млрд грн
Менеджери Дунайського пароплавства хотіли незаконно списати 455 кораблів
5 Березня 2021, 22:00
читать на русском

Служба безпеки України заблокувала спробу незаконного відчуження майна ПрАТ "Українське Дунайське пароплавство" з боку топменеджменту компанії.

Про це повідомили в СБУ.

Оперативники встановили, що оборудку організували під виглядом "реорганізації" діяльності пароплавства. Ділки планували списати з балансу товариства 455 одиниць флоту, зокрема морські та річкові судна і баржі в інтересах іноземної комерційної структури. Організатори також збирались штучно інвестувати кошти дочірніх і афілійованих підприємств пароплавства до статутного капіталу іноземної компанії.

Для реалізації схеми зловмисники свідомо надали до профільного Міністерства документацію щодо нульової вартості 455 одиниць флоту, погодження якої надало можливість самостійного розпорядження державним майном. Крім того, дії посадовців могли призвести до завдання шкоди обороноздатності держави.

Правоохоронці провели слідчі дії в офісах пароплавства та за місцями проживання учасників оборудки і вилучили:

  • комп’ютерну техніку та електронні носії інформації;
  • документацію щодо діяльності офшорних компаній пароплавства;
  • договори зовнішньоекономічної діяльності для ремонту плавзасобів;
  • документи про створення офшорних компаній та фінансову звітність.
  • Також вилучено велику суму готівки в іноземній валюті.

Читайте також

Триває досудове розслідування за ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.


Контекст. 1 березня стало відомо, що навчальний корабель Військово-морських сил України "Вінниця" перетворять на музей.  Корабель збудували 45 років тому. Його планують розмістити на 8-му причалі Миколаєва у форматі державно-приватного партнерства. Планується таким чином берегти для історії одного з останніх представників корветів проєкту "1124", як зразка кораблебудування 70-х років минулого століття.