В Україні створять перший музей зі справжнього корабля

Корвет планують розмістити на 8-му причалі Миколаєва
В Україні створять перший музей зі справжнього корабля
Навчальний корабель військово-морських сил України “Вінниця” (фото: Міноборони)
1 Березня 2021, 01:37
читать на русском

Навчальний корабель Військово-морських сил України "Вінниця" перетворять на музей.

Відповідне рішення ухвалив міністр оборони Андрій Таран, передає Урядовий портал.

Як повідомив Таран, зараз опрацьовується питання передачі корвета як музейного предмета до філії Національного військово-історичного музею України – Центрального військово-морського музею. Корабель збудували 45 років тому. Його планують розмістити на 8-му причалі Миколаєва у форматі державно-приватного партнерства.

Створення на базі бойового судна музейної експозиції дозволить перетворити його в один із потужних центрів військово-патріотичного виховання молоді. Тут популяризуватимуть традиції українського військового флоту, а причал стане одним із осередків туризму міста-корабелів, - зазначив міністр оборони.

Планується таким чином берегти для історії одного з останніх представників корветів проєкту "1124", як зразка кораблебудування 70-х років минулого століття.

Читайте також

Зазначається, що у світі існує кілька сотень кораблів-музеїв. Найвідоміші із них вітрильний лінійний корабель "Вікторі" у британському Портсмуті чи американський лінійний корабель "Айова" в Лос-Анджелесі.

В Україні своя історія військових кораблів, тому корвет "Вінниця" стане першим таким об’єктом військово-морської спадщини. Вперше його спустили на воду у 1976 році. Виконував завдання в акваторії Чорного моря, а в складі ВМС ЗС України брав участь у багатьох багатонаціональних навчаннях.

Нагадаємо, що у січн новий середній розвідувальний корабель Військово-морських сил України "Сімферополь" здійснив перший у 2021 році пробний вихід у море.